Кламер БГ - Новини: Виктор Божинов ще снима филм по романа "Чамкроия"

Виктор Божинов ще снима филм по романа "Чамкроия"

Общество

|
Вт, 16 Апр 2019г. 16:10ч.
Виктор Божинов ще снима филм по романа "Чамкроия"

Виктор Божинов, който е режисьор и продуцент на филма "Възвишение" по романа на Милен Русков, се заема и с екранизирането на следващия му хит – "Чамкроия".

Божинов избра да съобщи новината на 16 април в 15.20 ч. - същия ден и час, в който е извършен атентатът в софийската църква "Света Неделя" през 1925 г.

Режисьорът публикува във Фейсбук и корицата на сценария, озаглавен "Чамъ-Кория"

- проект за игрален филм на Виктор Божинов по романа на Милен Русков.

Литературното събитие "Чамкория" вече намери нов живот в театралното си превъплъщение с режисьор Явор Гърдев и Захари Бахаров в ролята на колоритния софийски типаж бай Славе.

Виктор Божинов публикува и откъс от сценария, в който бай Славе оцелява при атентата в "Света Неделя":

ЕКСТ. ЦЪРКВАТА СВЕТА НЕДЕЛЯ – ДЕН

16 Април 1925 г. – 15.20 ч.

Славе успява да излезе, промушвайки се между хората, които са се скупчили около входа на черквата в опит да се набутат вътре. Поема си дълбоко въздух. Захапва цигара и я запалва. Дърпа си дълбоко няколко пъти, оглеждайки оживлението по площада, който е пълен с граждани и военни.

БА-А-А-А-А-М!!!

Бай Славе е изхвърлен като пиле от взривната вълна. Строполява се на земята. Около него падат парчета камънак и тухли. Той закрива главата си с ръце и притихва. Наоколо изведнъж настава "адска тишина". Славе му се струва, че е оглушал от трясъка на взрива. Предпазливо се оглежда, обръща се и се изправя. Наколо лети прахоляк и мазилка.

От входа на църквата излиза една жена, като замаяна, цялото и лице е в кръв. Няколко войници се втурват към нея. Славе се втурва заедно с тях. Звукът се връща отново, но вече това е звук от паникьосани хора, пищящи и стенещи от болка, примесени с виковете на войниците, които се опитват да се ориентират и организират в зловещата ситуация.

БАЙ СЛАВЕ (ЗК)

Е в такава минута изведнъж ти

просветва, че всички са луди!...

Как че живеем аз на тая земя сред

тия луди същества! Те могат да ти

направят всичко. У хората разумът е

сламка, крепи се на косъм. Не можеш

да разчиташ на него. Да духне малко

ветер и край, нема разум!...

mediapool.bg