Кламер БГ - Новини: Васил Божков – от "Магурата" до милиардер

Васил Божков – от "Магурата" до милиардер

Общество

|
Четв, 30 Ян 2020г. 09:10ч.
Васил Божков – от "Магурата" до милиардер

Васил Божков е под светлините на прожекторите през последните 30 години. Името му шества по вестници и медии от началото на 1990-те години до днес. За него се пише много, но самият той рядко дава интервюта. Твърди се, че има свои хора във всяко правителство на прехода и заради него са променяни закони.

Известен е като хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Във вътрешна кореспонденция на Държавния департамент на САЩ е наречен "най-печално известния гангстер на България", разкри Уикилийкс.

Васил Божков е роден е през 1965 г. във Велинград. Живее в София от 1978 г. Завършил е Националната математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия) в София. Има две висши образования – специалност "Приложна математика" от Софийския университет и "Икономика на труда" от УНСС.

В едно от малкото си интервюта, които е давал пред бТВ през 2007 г., на въпроса за първия милион отговаря: "Първият милион, аз съм почнал бавно и постепенно. Кой ме познаваше, 1989 година, откъде дойдох, 1990, 1991… Почнах с малък бизнес – купувах, продавах, създадох обменни бюра, вече ги няма. Създадох бинго зали – вече ги няма. Участвах в хазарта, вече не участвам. Бизнесът е динамичен и се развива. Човек трябва да отива на различни нива".

С днешна дата Божков е обект на издирване от страна на прокуратурата с европейска заповед за арест по седем обвинения, основно за укриване на данъци. Вероятно действията на прокуратурата са свързани с бизнеса на Божков с лотариите. През последните 5 години силен разцвет изживяват двете частни лотарии, в които бизнесменът е мажоритарен акционер – "Националната лотария" и "Лотария България", които общо имат пазарен дял над 90%.

Инвеститорът

Пътят на инвеститора Божков, както сам той се определя, тръгва в мътните години на прехода край известната още преди началото на прехода столична сладкарница "Магура", където нелегално се продават валута, антични предмети и оръжие. Първото му обменно бюро е на партера на ЦУМ, следва цяла верига.

През 1991 г. се ражда основната му фирма "Нове Холдинг". Това е компанията, около която той изгражда бизнес империята си и тя продължава да работи и до днес.

През 1991 г. Божков става съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев-Маджо в хазартната фирма "Ай Джи Ем". През 1993 г. създава агенцията за спортни залагания "Еврофутбол". Отваря казино в софийския хотел "Рила", следват казина в хотелите "Радисън САС", днес "Интерконтинентал", и "Хемус", а също и бинго зали.

Има опит и като банкер. През 1994 г. Божков участва в Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която през 1996 – 1997 г. се слива с Кредитна банка на "Мултигруп", която по-късно фалира. По това време инвестира и в застрахователен бизнес.

Васил Божков дава показания в съда по делото за собствеността на ЦСКА в началото на ХХІ век

През борсата Божков купува бившия приватизационен фонд "Холдинг Пътища", чрез който става собственик на голяма част от регионалните държавни пътно-строителни фирми. Така навлиза в пътното строителство в началото на века. Компанията му печели редовно поръчки, участва в строителството на магистрали. Извива ръцете на държавата с искане за още пари при изграждането на един от участъците на магистрала "Тракия". Обявява дружеството във фалит, след като не ги получава. В крайна сметка допълнителното финансиране е осигурено, а магистралата завършена. И до ден днешен фирми, свързвани с него, работят в железопътното строителство – бизнес, от който никога не е излизал.

През годините инвестира в имоти и хотели. С днешна дата строи жилищния комплекс "Нове" на пазара на Красно село при новата станция на метрото.

Васил Божков е и сред основателите на първите сдружения на едрия бизнес – Конфедерацията на едрите индустриалци (1993 г.) и Български бизнес клуб "Възраждане" (2001 г.).

Името на Божков се споменава в изтеклата чрез "Уикилийкс" кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, Божков е даден като пример "за някои от най-известните връзки" на българския бизнес с организираната престъпност.

През 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама определя Божков като "най-печално известния гангстер". Пише, че Божков все още е активен "в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета и в незаконната търговия с антики".

В едно от малкото си интервюто Васил Божков казва, че има компании по цял свят – от Хонконг до Аржентина.

През 2006 г. полското списание "Впрост" (Wprost) оценява състоянието му на 1 милиард долара, а година по-късно вече има 1.5 млрд. долара.

Футболният бос

Васил Божков има афинитет към спорта не само чрез фирмите си за залагания. Той е член на Управителния съвет на "Левски" през 90-те години, когато Томас Лафчис е президент на клуба.

През декември 1999 година купува ЦСКА от Любослав Пенев и го управлява до декември 2006 г. Отборът печели две титли през 2002 и 2004 г. При първата прави уникален за България и до днес рекорд – победи във всички мачове от есенния полусезон. Най-големият успех на ЦСКА по негово време е победата над "Ливърпул" на "Анфийлд" с 1:0 и отстраняването на Байер (Леверкузен). През 2006 г. Божков първо обявява, че ще ограничи финансирането на отбора и през следващия сезон ЦСКА няма да се бори за титлата, а след това в края на годината продава акциите си на индийския милиардер и тогавашен собственик на "Кремиковци" Прамод Митал.

Спортният министър Красен Кралев удостои Васил Божков с почетния знак на Министерството на младежта и спорта "Венец на победителя" през 2017 г.

През февруари 2019 г. Васил Божков официално обяви, че поема управлението на "Левски", защото е "най-разпознаваемият български клуб". Въпреки че финансира отбора, Божков официално не притежава акциите. "Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат" - с това съобщение на "Нове холдинг" започна историята на Божков с "Левски", която е напът да приключи скоро.

Извън футбола Божков беше президент на федерацията по спортна стрелба, а в периода 2003 – 2005 г. беше начело и на федерацията по шахмат. Собственик е на стрелкови клуб "Нове".

Колекционерът

В загадъчност и мистика е обвита колекционерската страст на Васил Божков. Той има уникална и богата колекция, за която не е ясно доколко е законна. Самият Божков в интервю казва, че е придобил антиките от колекционери, които ги купували от иманяри.

Изложба "Златното руно - пътят на аргонавтите" на Васил Божков през 2018 г.

През 2004 година създава фондация "Тракия", в която са включени учени, сред които Иван Маразов. Изложби на предмети от колекция "Васил Божков" са представяни в редица музеи в много европейски столици, включително и в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз.

Неотдавна Васил Божков закупи сградата на Телефонната палата в центъра на София, като амбицията му е там да бъде изложена богатата му колекция от над 230 паметника на тракийското и гръко-римското изкуство.

Падането

Самият Божков много добре знае как работи системата, която го изведе на върха. "Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко", коментира той в сряда пред бТВ.

Проблемът обаче е, че Божков никога нямаше да се съгласи да си даде бизнеса или да вкара в него друг голям партньор, каквито искания са му отправяни, твърдят пред Mediapool източници от футболния и хазартния бизнес.

През лятото на 2019 г. премиерът Бойко Борисов събра футболните босове, за да ги убеждава да има честна игра

В интервю миналата седмица той заплаши държавата със съд, ако бизнесът му бъде отнет и предупреди за възможни проблеми с финансирания от него футболен клуб "Левски", както и за Нова телевизия (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), с която има договор за реклама.

Според източниците на Mediapool задействането на цялата държавна мощ срещу Божков и изваждането му от играта ще е от полза за Домусчиеви, тъй като дори и одържавена (както предвижда светкавично приетият на първо четене Закон за хазарта), частната лотария може и да дава още повече пари на Нова телевизия, а и на други медии, удобни на правителството.

Премиерът пък най-вероятно ще намери нов благодетел на футболния клуб "Левски", който да му гарантира и контрола върху феновете, най-вече поради използването им за различни протести и "каузи".

mediapool.bg