Кламер БГ - Новини: Вандали оскверниха гроба на Карл Маркс в Лондон

Вандали оскверниха гроба на Карл Маркс в Лондон

Общество

|
Вт, 05 Фев 2019г. 19:21ч.
Вандали оскверниха гроба на Карл Маркс в Лондон

Неизвестни вандали оскверниха гроба на считания за баща на комунизма германски философ от ХІХ век Карл Маркс в лондонското гробище "Хайгейт", съобщиха световните агенции във вторник.

Управата на гробището смята, че става въпрос за "целенасочена атака" срещу мемориалната табела, на която са издълбани имената и годините на живота на Маркс (1818-1883) и на неговата съпруга Жени фон Вестфален (1814-1881), погребана заедно с него.

Мраморната плоча е от оригиналния гроб на автора на "Манифест на Комунистечската партия" и на "Капитала" и съпругата му, който е бил преместен с 50 метра през 1956 година.

Вандалите са разбивали като че ли с чук. "Това е исторически паметник от 1-а степен и подобно отношение към нашето наследство е недопустимо", посочва администрацията на гробището, помествайки и снимка на разбитата табела.

Властите са информирали полицията. От гробището обещават възможно най-бързо да възстановят паметника в първоначалния му вид, но засега не е ясно дали реставраторите ще могат да се справят с тази задача.

Предполага се, че вандалският акт е бил извършен през уикенда.

Сегашният бюст-паметник върху постамент на гроба на Маркс е поставен през 1956 г. и не за първи път става обект на оскверняване, като вандалските действия обикновено са се свеждали до заливането му с боя..

mediapool.bg