Кламер БГ - Новини: България отбелязва 133 години от Съединението

България отбелязва 133 години от Съединението

Общество

|
Четв, 06 Септ 2018г. 10:40ч.
България отбелязва 133 години от Съединението

България отбелязва 133 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия и съединението ѝ с Княжество България.

Подготовката на присъединяването на Източна Румелия към княжеството започва още през 1880 г. - две години след решението на Берлинския конгрес за разделяне на България след Руско-турската война. Самото съединение започва с поход на хиляди въстаници от Пазарджик, Чирпан, Асеновградско, които тръгват към Пловдив, където тогава е седалището на управата на Източна Румелия.

Въоръженият отряд на Продан Тишков (Чардафон) с развято знаме на Съединението, ушито лично от годеницата му Недялка Шилева, се насочва от с. Голямо Конаре (днес гр. Съединение) към Пловдив. По пътя на четата традиционно се организира маратон.

В ранната утрин на 06 септември 1885 г. въстаниците и войската, начело с майор Данаил Николаев, арестуват областния управител Гавраил Кръстевич, който възкликва: "Аз съм българин, и аз съм за Съединението!".

Съставено е ново правителство от д-р Георги Странски, което официално обявява Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На 08 септември 1885 г. в Пловдив пристига княз Александър Батенберг, посрещнат с бурни овации. Предстои международно признаване и защита на Съединението, затова новото правителство въвежда военно положение и мобилизация.

Актът на обединение на двете разделени части на България предизвиква Сръбско-българската война, която България успява да спечели и да защити акта на Съединението.

Център на тържествата по случай националния празник, 6 септември, по традиция е Пловдив. Това е и официалният празник на града. По-късно вечерта в града ще има тържествена заря-проверка. Тържества и ритуали има и в големите градове в страната. Участие в нея трябва да вземе и президентът Румен Радев. Министър-председателят Бойко Борисов пък изпрати поздравителен адрес до пловдивчани. В него се казва, че "националното единство е това, което най-много ни помага в моментите на изпитания и трудности". Според Борисов важно е "всички ние да продължим да гледаме в една посока - към стабилността на държавата и създаването на условия за достоен живот на всеки българин".

По случай празника входът в Регионалния исторически музей в Пловдив ще е безплатен, като посетителите ще могат да видят две експозиции. Експозицията "Съединение на България от 1885 г." на пл. "Съединение" №1 ще приема посетители между 9:00 и 14:00 часа, като ще може да бъде видяна и изложбата "Пловдив в културната история на България" . Експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" в Старинен Пловдив ще приема посетители между 9:30 и 17:30 часа.

По традиция членове на Комитет "Родолюбие" ще пресъздадат пред Военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гавраил Кръстевич.

В София тържественото честване на годишнината от Съединението е пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

В церемониите ще участват Националната гвардейска част и вокален ансамбъл "България".

mediapool.bg