Кламер БГ - Новини: Българите започват да приемат капитализма, но не и капиталистите

Българите започват да приемат капитализма, но не и капиталистите

Общество

|
Пон, 11 Ноем 2019г. 18:19ч.
Българите започват да приемат капитализма, но не и капиталистите

От 1992 година насам българите започват да свикват поне на думи с пазара и капитализма и да приемат за нормално да има богати и бедни, но все още не могат да се съгласят с голямото разслоените между най-бедните и най-богатите. Това е един от изводите на

социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл", представено от Първан Симеонов на Млада кръгла маса, организирана съвместно с института "Иван Хаджийски" в понеделник. Поводът е 30-годишнината от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени у нас.

Ако през 1992 и 1993 г. за 40% от българите и изглеждало нормално хората да се разделят на бедни и богати, през 2013 г. този дял е вече 53%, а днес на това мнение за 57% от запитаните.

В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Свива се и делът на колебаещите се.

Дясно мислещите българи приемат неравенството по-добре. Това сочат данните и след привържениците на реформаторската сила СДС през 1990-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ. Ляво ориентираните не приемат така добре разслоението.

При привържениците на БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разликите в доходите, докато преди години, и особено в 1990-те картината е била обратната, сочи още проучването.

Когато обаче стане дума за конкретните измерения на неравенството, хората у нас са скептични. Масово е съгласието с твърдението, че "доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните“. Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.

Това може да обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства у нас, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество, смятат анализаторите от "Галъп Интернешънъл".

Данните събуждат у тях хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите, посочват от агенц-ията.

mediapool.bg