Кламер БГ - Новини: Битовите неволи в Националната библиотека растат след нов теч

Битовите неволи в Националната библиотека растат след нов теч

Общество

|
Ср, 05 Дек 2018г. 19:48ч.
Битовите неволи в Националната библиотека растат след нов теч

Напрежение цари в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" (НБКМ) в София.

В навечерието на честването на 140-ата годишнина на една от най-старите културни институции в страната синдикалната организация на КНСБ разпространи отворено писмо до директора доц. Красимира Александрова с 22 въпроса, свързани с лошото състояние на сградата, работата на библиотечните работници и липсата на действия за справянето с проблемите.

Писмото беше разпространено дни след като покривът на библиотеката протече за пореден път след последните валежи.

"От дъждовете през миналата седмица се появиха проблеми. Задържаме. Протече в четвърта читалня, което създава дискомфорт на нашите читатели. Това беше големият оберлихт, който ще бъде основно ремонтиран. Но всички разбират, че не може да се отвори покрив по време на зимата, трябва да издържим и тази зима, за да бъде решен завинаги този въпрос.780 000 лв. е общата стойност на ремонта, който предстои да се извърши. Ремонтът ще започне при сухо време". Това каза доц. Красимира Александрова пред БНР в сряда при валидирането на марка, посветена на 140-ата годишнина на библиотеката.

Кулминацията на празника ще е идния понеделник. В навечерието на това събитие, което е по средата на мандата на доц. Александрова, синдикалната организация на КНСБ отправя въпроси относно настоящето и близкото бъдеще на Националната библиотека.

Работещите питат кога директорът ще представи пред служителите и пред обществеността - на сайта на институцията, пълния текст на концепцията си, с която спечели конкурса за директор на НБКМ през май 2016 г. Доц. Красимира Александрова беше избрана на поста след проведен конкурс по времето на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, като целта беше по негови думи да бъдат "разчистени авгиевите обори".

Две години и половина по-късно обаче напрежението в Националната библиотека расте, защото нищо не се случва, а дълго чаканият ремонт се бави. Затова работещите питат дали е вярно, че в момента тече проверка на обществената поръчка, спечелена от фирмата на децата на пътния шеф Светослав Глосов и по тази причина парите не се превеждат от културното министерство.

Работещите пишат още, че от началото на мандата на Александрова в библиотеката няма топла вода, кът за хранене, забранено им е използването на електрически печки, въпреки студа.

"Народните будители" обядват на бюрата си с храна, носена от вкъщи, или "нелегално" в студентския стол на Софийския университет, унижавайки се да им бъдат искани документи и да бъдат връщани от портиерите, пише в писмото. Питат докога бившият стол на библиотеката ще е единствено нощен клуб на едно известно в медийните среди семейство, вместо да осигурява храна на служителите, както е по договора за наем, вероятно отдавна изтекъл. Нощният клуб в библиотеката се стопанисва от Кремена Халваджиян.

Синдикалната организация на КНСБ пита още директорката кога ще има нови компютри и по-добро осветление в читалните и в работните помещения, а за хранилищата ще бъде осигурена поне една машина за почистване на книги.

Сред другите поставени въпроси са кога сайтът на Националната библиотека ще има английска версия и кога ще се предприемат участия в граждански и доброволчески инициативи, като работа със сираци, неграмотни и други, които да повишат престижа на учреждението сред обществеността.

Към момента няма официална позиция на доц. Красимира Александрова по поставените въпроси. Тя зае поста през лятото на 2016 г. след проведен конкурс. Предишният директор Боряна Христова заемаше поста в продължение на 17 години като изпълняващ длъжността.

Доцент Красимира Александрова има 20 годишен стаж като библиотекар, 10 от които е била директор на библиотеката в Шумен. През последните 7 години е била на работа в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Доцент е по библиотекознание, библиография и книгознание. По думите на ректора на УниБИТ Стоян Денчев доц. Александрова ръководи единствената в света лаборатория по библиотечни технологии.

mediapool.bg