Кламер БГ - Новини: Библиотекарският институт отличи Йотова и Цацаров като държавници

Библиотекарският институт отличи Йотова и Цацаров като държавници

Общество

|
Пет, 08 Фев 2019г. 19:09ч.
Библиотекарският институт отличи Йотова и Цацаров като държавници

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров станаха лауреати на награда за лидерство в сферата на държавността.

Годишните награди за личен лидерски принос към българската държавност на името на Стефан Стамболов се връчват от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), бившият Библиотекарски институт, в чието ръководство са агенти на бившата Държавна сигурност. По традиция домакин на церемонията беше Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Носителите на отличието се избират от комисия в Института по лидерство на УниБИТ.

Заради участие в националното съвещание в МВР главният прокурор Сотир Цацаров не успя лично да получи отличието си. От негово име беше прочетен поздравителен адрес, в който Цацаров изразява уважение към преподавателите и студентите в университета и принос му в науката.

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи наградата си от друг неин лауреат в предходните години – вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вицепрезидентът посочи, че 21 век може да се окаже век на дефицитите - липса на големи революционни идеи за развитието на човечеството, остър дефицит на личности-визионери. Според Илияна Йотова в днешния скаран, обезверен и отчаян свят са необходими истински лидери, които със смели действия, познание и воля, а не с думи на омраза и страх, да отговорят на очакванията на хората.

"Съвремието ни е пълно с авторитети, които управляват заради служебното си положение. Лидерството не е титла и не се получава от постове и конюнктура. Да си лидер означава да вдъхновяваш, да увличаш, да водиш хора след себе си и те да искат да принадлежат към света, който създаваш", посочи вицепрезидентът.

"Лидерството изисква триединството между главата - да имаш интелектуалните способности и познанието, сърцето - химията, която те свързва с хората и краката - всички идеи да превръщаш в действие", каза Илияна Йотова.

"Да прозреш в бъдещето чрез следващите поколения, това е дадено на малцина. Да имаш смелостта, енергията, волята и вярата да го създадеш, това наистина е за избрани. Всяко време ражда своите избраници. Стефан Стамболов, когото почитаме днес, е един от тях", заяви вицепрезидентът по-рано на церемонията по отбелязването на 165 години от рождението на революционера и борец за национално освобождение, политик и държавник.

Специално за отбелязването на годишнината беше отворена градината "Кристал", която от есента на миналата година е затворена заради ремонт.

mediapool.bg