Кламер БГ - Новини: БНТ се завръща в Евровизия с частни партньори

БНТ се завръща в Евровизия с частни партньори

Общество

|
Четв, 31 Окт 2019г. 19:30ч.
БНТ се завръща в Евровизия с частни партньори

След като тази година заради икономии Българската национална телевизия пропусна участие в песенния конкурс Евровизия в Тел Авив, догодина отново ще участва в изданието в холандския град Ротердам. Това ще стане благодарение на частни партньори, които ще осигурят финансирането, съобщиха от обществената телевизия в четвъртък. Засега не се обявява кои са партньорите й за конкурса, който се проведе на 12, 14 и 16 май 2020 г. Посочва се само, че са продуцентски компании от България и Великобритания.

Кой ще представлява страната ни в конкурса догодина ще стане ясно на 25 ноември. По какви критерии, от кого ще бъде избран и каква е била конкуренцията вероятно ще се разбере тогава.

Миналата есен от БНТ съобщиха, че няма да участват в Евровизия 2019 г. с цел оптимизиране на разходите на държавната телевизия. Посочено бе, че

макар в последните две години телевизията да е била подпомагана и финансово от продуцентски компании и професионални екипи за Евровизия, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърляли разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи. Овен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите участнички в конкурса си поделят и част от разходите по целия конкурс, който през 2018 г. струваше 5.3 млн. евро.

Сега от БНТ са намерили начин страната ни отново да е представена на песенния конкурс, но е променена визията за участите в него. Чрез частното финансиране фокусът ще падне върху осигуряването на дългосрочно развитие на изпълнителите след изявата им на конкурса и предоставяне на международна платформа за развитие на творческите индустрии в България, посочва се в съобщението на БНТ.

При последното участие на страната ни през 2018 г. в португалската столица Лисабон, българската група "Екуинокс" (Equinox) получи само 166 точки за изпълнението на песента "Кости" (Bones) и остана на 14-о място.

Най-доброто постижение на страната ни е от 2017 г., когато 17-годишният Кристиан Костов остана втори с песента си "Красива бъркотия", получила 615 точки.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

mediapool.bg