Кламер БГ - Новини: Анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

Анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

Общество

|
Четв, 05 Септ 2019г. 13:10ч.
Анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

Най-новият анимационен филм – "Физика на тъгата" на българския режисьор и художник със световна известност Теодор Ушев ще има своята първа прожекция на 7 септември, на един от най-престижните фестивали за кино в света в Торонто, Канада - TIFF, който се открива днес.

Сред официалните гости, потвърдили присъствие на световната премиера на филма, са Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд. Те са актьорите, които озвучиха английската версия на филма.

27- минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години.

Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов "Физика на тъгата". За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ.

Комплимент за филма е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с глас зад кадър. Гласовете на Росиф Съдърланд и неговия световноизвестен баща холивудският актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос - френската. Анимацията се разпространява официално на френски и английски език.

Анимацията провокира вниманието на професионалистите и с техниката, използвана за направата на фирма. "Физика на тъгата" е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

Филмът е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада (NFB) и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE.

Веднага след световната си премиера в Торонто, той стартира своя фестивален живот по различни международни фестивали с прожекции по цял свят. До края на годината "Физика на тъгата" е вече в селекцията на престижни кино форуми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и други.

Теодор Ушев е роден и израства в Кюстендил. Емигрира преди 20 години в Канада, която му дава шанс да се развие като творец. Пътят е дълъг и труден. Световна слава му носи филмът "Сляпа Вайша", който беше на крачка от получаването на "Оскар" през 2017 г. Той също е създаден по разказ на Георги Господинов. Много от анимациите на Тео, както го наричат приятелите му, са награждавани в чужбина. Носител е на ордена на Кавалер на изкуствата и културата на Франция.

mediapool.bg