Кламер БГ - Новини: 182 години от рождението на безсмъртния Левски

182 години от рождението на безсмъртния Левски

Общество

|
Четв, 18 Юли 2019г. 09:55ч.
182 години от рождението на безсмъртния Левски

На днешната дата, 18-ти юли, се навършват 182 години от рождението на един от най-големите български герои Апостолът на свободата - Васил Левски.

Народен събор и тази година ще събере много българи в родния му град Карлово. Честванията започват в 9 часа с отслужване на света литургия в храма "Свети Николай".

Кулминацията на събитията ще бъде в 21 часа с тържествената заря проверка на площад "Васил Левски". Събитията са под патронажа на президента Румен Радев.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово в семейство с общо пет деца. След смъртта на баща му, юношата Васил и двамата му братя поемат грижите за семейството. Няколко години по-късно е поверен на вуйчо си Василий, който е монах. Васил също приема монашески сан през 1858 г. в Сопотския манастир и се назовава с църковното име Игнатий. На следващата година е ръкоположен за йеродякон.

Манастирът обаче се оказва тесен за него, както казва народния поет Иван Вазов, и през 1862 г. Левски заминава за Сърбия, за да се включи в Първата българска легия на Георги Раковски. Така започва пътят му за "събуждане" на народа към въстание срещу турските поробители.

Преминава през четата на Дядо Ильо войвода, последвано от кратка емиграция в Румъния и завръщане в родния си град. Навръх Великден през 1864 г. в Сопот, дякон Игнатий сам отрязва дългите си монашески коси и поема по пътя на революционната дейност. Русите коси на Апостола и днес се пазят в параклис до родния му дом в Карлово.

През следващите няколко години Васил Левски е учител в Карловско и Еникьой, пътува до Яш за среща с Раковски, става знаменосец на четата на Панайот Хитов и участва във Втората легия на Раковски в Белград. Междувременно посещава Румъния няколко пъти, след което започва да обикаля България, за да създаде на място революционни комитети.

Животът на Апостола е изпълнен с опасности. Постоянните му пътувания до Румъния, обиколките му по села и градове, са забелязани от турските власти и той е следен. Въпреки това, уменията му да се представя под различни самоличности му помагат да избегне ареста.

През лятото на 1872 г. Левски напуска Букурещ и се отдава на апостолската си дейност. През септември същата година получава нареждане от революционния комитет за вдигане на въстание, но се противопоставя и решава да прибере бунтовническите архиви от Ловеч и оттам да се прехвърли отново в Румъния.

Организираният обир на пощата в Арабаконак, с което Левски не е съгласен, се проваля, но турската полиция е хванала дирите му.

На 27 декември 1872 г. Апостолът на свободата е заловен при Къкринското ханче, край Ловеч и отведен в Търново.

Като негов предател се сочи поп Кръстьо, който е един от верните му съратници и съучредител на комитета в Ловеч, макар тази теза да се оспорва от някои историци.

Васил Левски е откаран в София, за да бъде съден. В речта си пред турския съд заявява, че през годините е търсил законни пътища за промяна на живота на българите и се разграничава от всякакви криминалните действия. Осъден е на смърт и на 19 февруари 1873 г. е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, който е издигнат в негова чест през 1895 г. Гробът на един от най-великите българи и до днес е неизвестен.

Васил Левски завинаги ще остане в сърцата на българите с делото си за свобода.

Ето и някои от най-известните му цитати:

"Днешният век е век на свободата."

"И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме"

"Интригата спира хода на народната работа"

"На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел"

"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"

"Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори"

"Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа"

"Оръжие, оръжие и пак оръжие"

"Дела трябват, а не думи"

"Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия"

"Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си"

"Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели"

"Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци"

"За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно"

"Най-много са виновни чорбаджиите"

"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи"

"Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си"

"Решили сме се вече - или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души!"

"Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си"

mediapool.bg