Кламер БГ - Новини: Обсъждат да не наказват финансово общинските болници, ако не достигнат заплатите в КТД

Обсъждат да не наказват финансово общинските болници, ако не достигнат заплатите в КТД

България

|
Пет, 29 Юли 2022г. 17:38ч.
Обсъждат да не наказват финансово общинските болници, ако не достигнат заплатите в КТД

Обсъждат да не наказват финансово общинските болници, ако не достигнат заплатите в КТД

Министерството на здравеопазването предлага изключение за общинските болници от текстовете в Националния рамков договор, според които от 1 август лечебните заведения трябва да достигнат основните заплати от Колективния трудов договор за сектора, а именно 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. Това стана ясно в петък след среща с представители на Националното сдружение на общините. Според залегналите в НРД текстове, ако болниците не достигнат до 1 август заплатите от КТД, то те ще работят с по-малко увеличение в цените на клиничните пътеки 15% вместо 25% и така приходите им от НЗОК ще намалеят.

Точно това изискване беше оспорено от Сдружението на частните болници и бе спряно на първа инстанция от съда

до произнасяне по същество, но бе обжалвано от здравните власти и се очаква решение на петчленен състав на ВАС. Междувременно част от болниците в страната провеждат колективно договаряне и постигат споразумения за по-високите заплати, но има и други, които отказват да повишат основните възнаграждения.

Реално 90% от лечебните заведения в страната успяват да постигнат средни заплати от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар, но като брутни възнаграждения, заедно с различни бонуси и добавки. Докато здравните власти искаха да обърнат този модел на заплащане и болниците да дават по-високи основни заплати, за да намалят ножицата във възнагражденията на персонала.

Общинските болници, обаче са едни от най-затруднените финансово, заради това, че работят по по-евтини клинични пътеки и обслужват по-малко на брой пациенти. За тях още при подписването на НРД, от МЗ обещаха да предложат методика за дофинансиране, ако реално имат затруднения да достигнат заложените заплати. Времето за това, обаче, не стигна.

В петък министър Сербезова съобщи, че предложението на Министерството на здравеопазването е да се променят текстовете на Националния рамков договор, обвързващи финансирането на болниците от НЗОК с основните заплати на персонала, като за общинските болници, които отговарят на определени изисквания, сенаправи изключение.

“Нашата позиция е, че следва да се потърси възможно разрешение за общинските лечебни заведения за болнична помощ, като се гарантира достойното заплащане на труда на медицинските специалисти в тях. Първоначалната ни концепция бе да се внесат изменения в законодателството с тази цел, което в настоящия момент се явява невъзможно. През м.април т.г. не бе предвидено, че няма да съществува работещ парламент, който да приеме съответните законови промени“, посочи Сербезова.

Началникът на кабинета на здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов обясни и кои са възможните критерии, при покриването на които да се направи изключение за общинските болници и финансирането им от НЗОК да не бъде орязвано.

Сред тях са болницата да е многопрофилна, повече от 70% от приходите да се разходват за възнагражденията на персонала и да се намира на определено отстояние от друга многопрофилна болница, като какво точно да е отстоянието трябва допълнително да се уточни.

За да стане изключението факт, съгласно предложението на МЗ, то Българският лекарски съюз и НЗОК трябва да договорят и разпишат пореден анекс към Националния рамков договор (НРД), което ще отнеме време.

Същевременно съдбата на текстовете в НРД, които обвързват заплащането от НЗОК, с нивата на заплатите, остават да висят несигурни до произнасянето на петчленен състав на ВАС.

Здравните власти се готвят за най-лош сценарий, ако цените на пътеките паднат в съда

Докато се очаква решение на петчленен състав на ВАС по въпроса със заплатите и финансирането от НЗОК на болниците, в Надзорния съвет на НЗОК се обсъжда най-лошият възможен сценарий, който може да доведе до хаос във финансирането на здравната система, ставя ясно от стенограмата от последното заседание на надзора на 22 юли.

Според председателя на надзора доц. Васил Пандов когато се произнесе петчленният състав може би ще се наложи спешно да бъде приет анекс към НРД. Според него съдът не е направил анализ по какъв начин точно спирането на разпоредбите ще се отрази на цялостното действие на НРД. “Защото има един § 91 на края, който съдът иска да спре действието, който всъщност спира действието на целия анекс. И като говорим за целия анекс, той спира действието и на текстовете за профилактиката, за разграничаването на заплащането, на всичко. И проф. Салчев (управителя на НЗОК – бел. Ред.) тук анализира с колегите юристи от касата, че ако този последен параграф 91, който посочва реално, че този анекс влиза в сила, бъде спрян, т.е. анексът няма да влезе в сила в своята цялост, не говорим само за текстовете за възнагражденията, реално тогава няма да имаме и стойности, на които НЗОК да плаща на лечебните заведения. Ще се стигне до един абсурд, при който всъщност няма цени нито за извънболничната, нито за болничната помощ“, обяснява Пандов.

“И тогава ние като Надзорен съвет ще трябва спешно да приемаме нови разпоредби и цени, защото съдът е спрял всички цени, а в същото време ние не можем да прилагаме, имаше такъв въпрос от министъра на финансите – не се ли връщаме автоматично на цените от миналата година - не се връщаме, защото всяка една разпоредба е обвързана със Закона за бюджета за съответната година. Т.е., спирайки действието на целия анекс съдът, това означава, че НЗОК спира да плаща на всички, не говоря само за болничната помощ, а и на извънболничната помощ и няма цена, за нищо няма да има цена. Ако това стане факт, Надзорният съвет ще трябва заедно с лекарския съюз и министъра на здравеопазването да приеме анекс, да утвърдим отново цени, защото ще се окажем без цени. Мисля, че ме разбрахте“, допълва той.

mediapool.bg