Кламер БГ - Новини: Образувани са 19 дела за купуване на гласове за изборите към момента

Образувани са 19 дела за купуване на гласове за изборите към момента

България

|
Пет, 23 Септ 2022г. 16:45ч.
Образувани са 19 дела за купуване на гласове за изборите към момента

Образувани са 19 дела за купуване на гласове за изборите към момента

До момента са образувани 19 досъдебни и бързи производства, свързани с нарушения на изборните права. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров на пресконференция във Варна.

МВР извършва операции срещу купуването на гласове на територията на цялата страна от края на август във връзка с предстоящите на 2 октомври парламентарни избори.

Към момента са получени и отработени 99 сигнала, като 75 от тях са свързани с нарушаване изборните права на гражданите, а другите - с административни нарушения във връзка с изборния процес, посочи Тодоров.

С цел недопускане изкривяване на вота се провеждат множество такива операции по региони. Днес те са на територията на Стара Загора и Добрич, каза още главният секретар.

Извършват се повсеместни проверки с други органи на заложни къщи, магазини, заведения, места, които са свързани с криминален контингент.

В Старозагорска област към настоящия момент са образувани 8 досъдебни производства и са задържани 12 души.

Досъдебните и бързи производства са за наркотици, управление след употреба на алкохол и наркотични вещества, срещу извършители на кражби. Сред задържаните са трима обявени за общодържавно издирване.

В област Добрич са образувани девет досъдебни производства, а задържаните са 13.

МВР ще продължи с операциите до последния момент. Целта е недопускане купуването на гласове и осъществяване на корпоративен вот, каза Тодоров.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Атанас Михов допълни, че на територията на областта до момента са образувани пет досъдебни производства. От началото на предизборната кампания са получени 13 сигнала за купуване на гласове, които се отработват своевременно, обобщи той.

mediapool.bg