Кламер БГ - Новини: Областният управител на София от ИТН се обяви против алеята "Героите на Украйна"

Областният управител на София от ИТН се обяви против алеята "Героите на Украйна"

България

|
Пон, 18 Апр 2022г. 14:39ч.
Областният управител на София от ИТН се обяви против алеята "Героите на Украйна"

Областният управител на София Иван Кючуков

Областният управител на София Иван Кючуков, който е от квотата на ИТН, върна решението на съветниците за именуване на алея "Героите на Украйна" пред руското посолство и площад на името на убития руски опозиционер Борис Немцов.

Кючуков връща на Столичния общински съвет решението за издигане на знамето на Украйна на сградата на Столична община на ул. "Московска" 33 до приключването на войната.

Според Кючуков решенията на столичните съветници са незаконосъобразни. От прессъобщението до медиите не става ясно какви са нарушенията.

Областният управител посочва, че е получил стотици сигнали на граждани срещу издигането на украинското знаме и новите имена на алеята и площада. Публично срещу преименуването се обявиха общинските съветници от БСП. Те заявиха, че ще оспорят взетите решения.

След като направил преглед на взетите решения Иван Кючуков установил, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите. Те са довели до опорочаване на трите решения на Столичния общински съвет от 7 април.

Тогава общинските съветници дадоха разрешения за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община до прекратяване на войната и наименуване озелененото пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев" в район "Изгрев" с името алея "Героите на Украйна", както и наименуване на безименно озеленено пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Латинка", ул. "Константин Щъркелов" и ул. "Фредерик Жолио Кюри" с името площад "Борис Немцов".

Отзвук

Очаквано, първи решението на областния управител приветстваха общинските съветници от БСП.

"Разумна и национално отговорна е позицията на областния управител на София Иван Кючуков да върне за ново обсъждане трите решения на Столичния общински съвет в подкрепа на Украйна, коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

Той, заедно с общински съветници от БСП, внесе в петък 3 жалби до областния управител на София град. Първата беше срещу решението на СОС знамето на Украйна да бъде издигнато редом до българския трибагреник на фасадата на Столична община. Другите две бяха свързани с решенията да бъдат именувани площи в столичния район "Изгрев" с "Героите на Украйна" и "Борис Немцов".

"Удовлетворени сме от решението на Иван Кючуков. Неговите аргументите и мотиви да върне за ново обсъждане трите доклада съвпадат с нашата позиция, която защитавахме по време на заседанията на комисиите и на сесията преди две седмици. Тогава, за съжаление, не бяхме чути от колегите в СОС. Доволен съм, че областният управител на София град потвърди нашата правота и отчете допуснатите съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове", каза Иван Таков.

Още на 7 април общинският съветник от БСП Милка Христова посочи, че партията й ще оспори решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна пред областния управител.

"Ако се наложи, ще стигнем и до съда, но ще покажем на колегите от ГЕРБ-СДС и Демократична България как благородните идеи трябва да бъдат и законни", каза тогава тя.

Предисторията

Цялата идея за преименуване на площади и улица в София в знак на солидарност с Украйна тръгна на 30 март т.г., когато журналистът, продуцент и режисьор Найо Тицин предложи булевардът пред руското посолство в София да се преименува на "Героите на Украйна".

Предложението на Тицин бе бул. "Драган Цанков" в частта му пред руското посолство да бъде преименуван на бул. "Героите на Украйна". Ставаше въпрос за отсечката от бул. "Пейо Яворов" (кръговото на телевизионната кула) до ул. "Никола Мирчев".

В тази отсечка на булеварда има само един адрес и това е адресът на посолството на Руската федерация в България, написа тогава журналистът Найо Тицин.

mediapool.bg