Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за убийството на Андреа от Галиче получи 18 години затвор

Обвиняемият за убийството на Андреа от Галиче получи 18 години затвор

България

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 13:44ч.
Обвиняемият за убийството на Андреа от Галиче получи 18 години затвор

На 18 години затвор бе осъден обвиняемият за убийството на Андреа Руменова от с. Галиче Аксел Олеков. Младежът бе наказан за всички посочени от прокуратурата престъпления – убийство, изнасилване, кражба и проникване в чуждо жилище през нощта. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

18-годишното момиче бе убито в дома си на 11 януари. Според разследващите Олеков е влязъл в къщата й през прозорец на мазето. Руменова живеела сама, защото баща й, който се грижел за нея, работел в чужбина. Прокуратурата твърди, че Олеков е поискал секс с нея, тя отказала и се опитала да се обади на братовчед си за помощ. Тогава младежът я ударил с метален предмет, изнасилил я и след това я убил.

Ден преди произнасянето на присъдата Олеков направи самопризнания, но не по всички обвинения. Той твърди, че не е изнасилвал убитата.

Младежът бе съден като непълнолетен, което на практика значи, че не може да бъде наказан с повече от 12 години независимо от престъплението. В случая обаче съдът му определи общо наказание от 12 години за всички престъпления и го увеличи с ½ каквато възможност има.

Убийството в Галиче стана причина депутати от ГЕРБ да внесат промени в НК, според които непълнолетни извършители могат да се наказват и с до 20 години затвор по преценка на съда. Поправките все още не са приети.

Година по-рано след друго жестоко убийство – на 7-годишната Кристин в сливенското село Сотиря – бе премахната възможността за съкратено съдебно следствие при убийства. Преди това подсъдимите можеха да признаят вината си и да получат с до 1/3 по-ниско наказание.

mediapool.bg