Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

България

|
Ср, 08 Юли 2020г. 15:01ч.
Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Обвиняемият за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, остава за постоянно в ареста, реши в сряда Софийският градски съд съд. Кристиян Николов бе задържан непосредствено след като на 19 април т.г. помете на кръстовище автомобила на Цветков и сега пожела да остане под домашен арест. Той се включи в заседанието по скайп и не поиска да присъства лично. Така всички аргументи в защита на по-леката мярка бяха изложени от адвоката му Любомир Таков.

Пред съда той посочи, че няма опасност Николов да се укрие, както и че за него ще е по-безопасно да стои вкъщи заради нарастващия брой заразени с коронавирус.

Прокурор Иван Кучиев възрази с мотива, че Николов учи в чужбина и има възможност да напусне страната и да се укрие. Според прокурора досега младият мъж е пречил на разследването, макар че е декларирал, че ще съдейства. Кучиев каза още, че Николов е отказал да говори с вещи лица, след като му била назначена психиатрична експертиза. Той се оправдал с внезапно появило се стомашно разстройство. След това заявил, че има болки в гърба. Направена му била рентгенова снимка, която не установила сериозно заболяване и му били изписани хапчета.

Съдия Николай Младенов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че Николов е шофирал джипа "Ауди", който блъсна колата Цветков. Прокуратурата цитира свидетелски показания, според които шофьорът е бил именно той. Освен това са взети ДНК-проби от дръжките на джипа и така се установило кой къде е седял.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. До произнасянето на втората инстанция Николов остава в ареста.

Той бе задържан малко след катастрофата, при която загина Цветков. На 19 април спрелият на червен светофар автомобил на журналиста бе връхлетян от джипа на Николова. Инцидентът стана на едно от най-оживените кръстовища в София – при мола на бул. "Черни връх". Малко след удара Цветков почина. След ареста на Николов бе установено, че той не е направил никакъв опит да спре и е карал след употреба на наркотици.

Освен на шофьора обвинения бяха повдигнати и на майка му Десислава Николова. Тя бе обвинена за това, че му е дала колата, знаейки, че е употребил наркотици. Към отговорност бяха привлечени и пътували в джипа с Николов – синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги и приятелката на шофьора – Симона Цанкова. Двамата пътници бяха обвинени в затаяване на истината пред разследващите. Впоследствие съдът обяви обвинението за Цанкова за незаконно. И двамата бяха арестувани за кратко, а след това – освободени под гаранция.

mediapool.bg