Кламер БГ - Новини: Обвиненият за двойното убийство в София се вижда като "объркан човек"

Обвиненият за двойното убийство в София се вижда като "объркан човек"

България

|
Вт, 06 Ноем 2018г. 15:11ч.
Обвиненият за двойното убийство в София се вижда като "объркан човек"

Младият мъж, задържан преди седмица за убийствата на приятелката си и едногодишната им дъщеричка, остава окончателно в следствения арест, реши във вторник Софийският апелативен съд (САС).

За разлика от заседанието на Софийския градски съд (СГС) по мярката му за неотклонение, този път обвиняемият Викторио Александров не даде толкова подробни обяснения, фокусирайки се върху кратък анализ на доказателствата за действияета му на 29 октомври.

По думите на 26-годишния охранител описаните в обвинението негови действия говорели, че става въпрос за "объркан човек, който не знае какво прави". Той декларира, че не е искал да се укрива, както и че не е "убиец, крадец или каквото и да е".

Както и пред първата инстанция, Александров поиска да бъде поставен под домашен арест, аргументирайки се, че благодарение на засиления медиен интерес към случая, нямало да може да напусне дома си. Добави и, че условията в следствения арест били рисковани за живота и здравословното му състояние.

Служебният му защитник Елисавета Иванова също разтълкува показанията по делото като доказателство за това, че клиентът ѝ бил неадекватен в деня на убийствата. Според нейната логика, ако Александров е планирал убийството на приятелката си Дарина Министерска, не би трябвало да оставя личните си вещи в жилището ѝ след престъплението.

Адвокатката отбеляза още, че по думите на таксиметровия шофьор, качил обвиняемия и детето му преди второто убийство, Александров твърдял, че приятелката му е убила другото им дете, което говорело, че не е разсъждавал нормално в този момент. Очевидци пък го били видели да се държи като нетрезвен човек, което също насочвало към извода, че не е осъзнавал действията си, заключи Иванова.

Назначената на обвиняемия психиатрична експертиза, която трябва да установи дали е бил в състояние на временна невменяемост, обаче още не е готова. По време на заседанието не стана ясно да са приложени и резултатите от изследването на кръвта му за наличие на алкохол и наркотици.

Според прокуратурата пък всички действия на Александров в деня на убийството показвали, че той е искал да се укрие. Като доказателство в тази посока отново бе посочено писмото, намерено в дрехите му, в което той пишел на родителите си, че възнамерява да избяга в Турция. Бе представено и становище на графолог, според което почеркът е именно на обвиняемия. Въпросното писмо е написано няколко дни преди убийствата.

Апелативните съдии Невена Грозева, Светла Букова и Пламен Дацов приеха, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства, уличаващи Александров, както и че моментното му физическо състояние позволява той да остане задържан зад решетките.

Освен това САС записа в мотивите си, че неизясненият засега въпрос за психическото здраве на обвиняемия е по същество и ще бъде уточняван тепърва. Все пак бе отбелязано, че по собствените му думи и тези на родителите му, той не е страдал от психични заболявания. Затова и магистратите заключиха, че липсата на готова психиатрична експертиза в момента не е пречка за оставането му в ареста.

Освен за убийствата на приятелката си Дарина Министерска и дъщеричката си Никол, Викторио Александров е обвинен и за принуда на таксиметров шофьор, който твърди, че е бил заплашен с пистолет от задържания. Същият шофьор разказа пред медиите, че мъжът искал да остави в колата му едногодишното дете, но той отказал, защото не знаел какво да го прави. Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване освен при наличие на нови доказателства, разколебаващи настоящата преценка на магистратите.

mediapool.bg