Кламер БГ - Новини: Обвиненият в шпионаж Малинов: Нямат едно доказателство срещу мен

Обвиненият в шпионаж Малинов: Нямат едно доказателство срещу мен

България

|
Четв, 24 Юни 2021г. 13:52ч.
Обвиненият в шпионаж Малинов: Нямат едно доказателство срещу мен

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата няма нито едно доказателство за шпионаж в полза на Русия. Това заяви Николай Малинов, срещу когото ден по-рано бе внесен обвинителен акт.

Малинов, който в момента е в Москва, обясни, че няма как да е издавал секретна информация, защото не е имал достъп до такава.

Според разследващите той се е поставил в услуга на две руски организации – "Двуглав орел" и "Институт за стратегически изследвания".

"Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични. Пред всички медии, след като излязох от затвора, заявих, че ще продължа да правя това, което правя. И съм категоричен, че то е правилно за България", каза Малинов пред Нова телевизия.

Той бе арестуван при прокурорска акция на 9 септември 2019 г. След това разследващите показаха негова докладна записка, в която се обяснява как Русия може да придобие влияние у нас чрез закупуването на ключови компании ("Виваком) и трябва да бъдат създадени проруска партия и медийни канали за разпространение на послания.

Малко след ареста му Малинов бе пуснат да пътува до Москва, където лично Владимир Путин му връчи орден. Заради това решение съдията от специализирания съд Андон Миталов бе обявен от САЩ за корумпиран.

Малинов обясни, че при сегашното си посещение в Москва ще има множество срещи – с високопоставен ръководител във външното министерство, със сенатор и с шеф на департамент по външна политика в Кремъл. Отрече обаче да търси протекции.

"Протекциите и защитите в съдебната зала опират само до адвоката", заяви той.

Малинов допълни, че обвинението за шпионаж в полза на неправителствена организация ("Двуглав орел") е световен прецедент.

"В България е имало подобно дело през далечната 1978 г. и то не е успяло. Институтът за стратегически изследвания на Владимир Путин се занимава официално с анализи на обстановката по цял свят. Аз се радвам, че влизам в съда", каза той.

mediapool.bg