Кламер БГ - Новини: Обвинен в подкуп съдия осъди прокуратурата за 160 хил. лв.

Обвинен в подкуп съдия осъди прокуратурата за 160 хил. лв.

България

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 16:39ч.
Обвинен в подкуп съдия осъди прокуратурата за 160 хил. лв.

Съдията от Русе Николай Стефанов е осъдил прокуратурата за 160 хил. лв. заради незаконното му обвинение в подкуп, съобщи lex.bg. Магистратът стана обвиняем през 2015 г., след като бе арестуван при акция на прокуратурата и ДАНС. Разследващите твърдяха, че той е поискал 500 лв. от адвокат на непълнолетен, за да "оправи" делото му и още 1000 лв. Срещу тях обещал да одобри споразумение за условна присъда.

Не се разбира

У съдия Стефанов така и не бяха открити белязани пари. Пред съда разследващите се оправдаха, че избързали с ареста и го задържали преди адвокатът да успее да му ги предаде. Задържането бе извършено в колата на съдията. Той твърдеше, че адвокатът имал да му връща стар заем. Като доказателство се сочеше, че продължил да го търси за пари и след одобряването на споразумението с непълнолетния.

Арестът на съдия Стефанов бе белязан от абсурден епизод – при гледането на мярката му за неотклонение на Софийския градски съд бяха представени свалени на хартия разговори от СРС-та. На местата, на които фразите не се чуват добре, бе изписано "Не се разбира". Съдията, която гледа ареста на Стефанов, обаче реши, че "Не се разбира" всъщност е ключова реплика от негова страна, с която показва, че не иска да говори за подкупа, защото знае, че го подслушват. Опитите да й се обясни, че това е написано от ДАНС и означава нещо съвсем друго, останаха напразни.

На първа инстанция съдия Стефанов бе осъден на три години условно, а апелативният съд го оправда напълно. След това върховният върна делото на втората инстанция, където последва ново оправдаване. То бе потвърдено и от последната инстанция.

След окончателното му оправдаване Стефанов бе възстановен като магистрат.

Обезщетение

Прокуратурата трябва да плати на Стефанов 160 хил. лв. обезщетение, става ясно от решението на съдия Росен Димитров от Софийския градски съд. То не е окончателно и може да се обжалва.

Русенският магистрат бе поискал 300 хил. лв. Съдия Димитров приема, че делото срещу него е продължило над 3 години и му е причинило значителен стрес. Самият Стефанов посочва в исковата си молба, че е станал нервен, припрян и плашлив. Според съда е бил уронен престижът му, близки и приятели се дистанцирали от него, а хората от юридическите среди го отхвърлили.

"Размерът е определен и предвид разбирането, че при определени професии, измежду които и магистратите, очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени и незаконното обвинение на лица, упражняващи подобни професии в извършване на престъпление, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера, а в още по-голяма степен за случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на тяхната професионална реализация", пише в решението на градския съд.

mediapool.bg