Кламер БГ - Новини: Обама дебютира в предизборната кампания на Байдън

Обама дебютира в предизборната кампания на Байдън

Свят

|
Ср, 21 Окт 2020г. 17:45ч.
Обама дебютира в предизборната кампания на Байдън

Бившият президент на САЩ Барак Обама ще се включи днес за първи път в предизборната кампания в подкрепа на кандидата на демократите Джо Байдън, който е в оспорвана надпревара с президента републиканец Доналд Тръмп в ключовите щати 13 дни преди изборите на 3 ноември, предаде Ройтерс. Обама, който бе президент осем години с вицепрезидент Байдън, ще прикани на митинг на открито във Филаделфия, най-големия град в Пенсилвания, седналите в автомобилите си хора да гласуват предсрочно за Байдън и други кандидати демократи на общите избори, каза сътрудник на бившия президент, цитиран от агенцията.

Тръмп ще се отправи към Северна Каролина - друг ключов щат, в който анкетите сочат оспорвана борба - за митинг със свои поддръжници в сряда вечерта.

Необичайната публична изява на Обама, който често става мишена за нападки от страна на Тръмп и все още е една от най-големите звезди на Демократическата партия, близо четири години след излизането си от Белия дом, идва в критичен момент. В четвъртък вечерта Байдън и Тръмп ще се изправят един срещу друг на своя втори и последен дебат помежду си, което дава възможност на републиканеца да промени хода на надпреварата, в която Байдън води в националните проучвания.

Джен О'Моли Дилън, мениджърът на щаба на Байдън, предупреди персонала и поддръжниците, че в 17-те щата, които щабът е приел като спорни, очаква далеч по-оспорвана битка, отколкото личи от националните анкети, показващи трайна тенденция на преднина на Байдън. "Както каза президентът Обама, това е момент за обединяване на всички сили, и той очаква личното си участие в кампанията, при спазване на социална дистанция, тъй като ни делят две седмици от най-важните избори в нашия живот", заяви неговият помощник, пожелал анонимност.

Байдън смята родната Пенсилвания, където през 2016 г. демократите загубиха с малко от Тръмп, за щата, където е най-важно да победи. Бившият вицепрезидент е посещавал Пенсилвания повече от всеки друг щат по време на предизборната кампания. Тръмп е отнел от Байдън територия в Пенсилвания; според анкета на Ройтерс/Ипсос, резултатите от която бяха публикувани в понеделник, претендентът води срещу президента с 49 срещу 45 пункта - преднината на Байдън пред Тръмп е намаляла с малко в сравнение с преди седмица.

"Ако спечелим Пенсилвания, печелим цялата надпревара", каза във вторник вечерта Тръмп на митинг в Ири, в северозападния ъгъл на Пенсилвания, където предупреди свои привърженици, че Байдън ще съкрати работни места в енергетиката и промишлеността.

Кампанията на президента закъса за пари, като той изостана сериозно от претендента в надпреварата за набиране на средства. Тя остана само с около 63 милиона долара в банка в края на септември, след като изразходва през месеца приблизително 139 милиона долара, сочат данни, подадени в Федералната изборна комисия във вторник вечерта.

В края на септември щабът на Байдън е имал около 177 милиона долара налични пари. През месеца той набра 281 милиона долара - над три пъти повече от постъпилите в щаба на Тръмп за същия период 81 милиона долара, сочат данните.

Преди месец щабът на Тръмп съобщи, че разполага със 121 милиона. Щабът на Байдън все още не е обявил наличните си средства към края на септември, но каза, че през месеца са имали заедно с Демократическата партия 432 милиона долара в банка.

Милиони вече са гласували

Най-малко 35 милиона души вече са пуснали своята бюлетина, сочат данни на Университета на Флорида - повече от една четвърт от всички гласували през 2016 г. Тръмп, който наскоро се възстанови от Covid-19, поднови натоварената си програма от предизборни митиннги, като ще се появи в сряда вечерта на митинг на летище в Гастония, щата Северна Каралина.

Кандидатката на демократите за вицепрезидент Камала Харис също ще бъде в Северна Каролина за прояви в Ашвил и Шарлът за мобилизиране на избирателите.

Огласена във вторник анкета на Ройтерс/Ипсос показва, че Байдън и Тръмп са с почти изравнени позиции в този щат, като Байдън има 49 процента, а Тръмп - 46 на сто, резултати в рамките на статистическата грешка.

Включването на Обама в кампанията тази седмица запълва празнината, оставена от Байдън, който си стои вкъщи в щата Делауер от понеделник за срещи и подготовка за дебата с Тръмп в Нашвил, щата Тенеси. Обама подкрепи публично своя бивш заместник, след като Байдън измъкна победата в оспорваната борба за номинацията на демократите. Оттогава той е присъствал на прояви за набиране на средства за Байдън и през август произнесе важна реч в негова подкрепа на партийния конгрес, на който бившият вицепрезидент получи номинацията на демократите.

Присъствената агитация през 2020 г. бе засегната сериозно от коронавирусната пандемия, която удари изключително тежко Съединените щати и превърна традиционните предизборни митинги в риск за общественото здраве.

По БТА

mediapool.bg