Кламер БГ - Новини: Обама: Ще са необходими повече от едни избори, за да бъдат преодолени разделенията

Обама: Ще са необходими повече от едни избори, за да бъдат преодолени разделенията

Свят

|
Пон, 16 Ноем 2020г. 07:38ч.
Обама: Ще са необходими повече от едни избори, за да бъдат преодолени разделенията

Съединените щати са изправени пред огромната задача да сложат край на културата на "шантави конспиративни теории", които изостриха разделенията в страната, заяви бившият президент Барак Обама.

В интервю за Би Би Си Обама отчете, че сега страната е по-дълбоко разделена, отколкото преди четири години, когато Доналд Тръмп бе избран за негов наследник на поста.

Бившият президент демократ прогнозира, че победата на неговия някогашен вицепрезидент Джо Байдън на изборите само ще постави началото на преодоляването на тези разделения. "Ще са необходими повече от едни избори, за да бъдат обърнати тези тенденции", предупреди той.

Обама отбеляза, че решаването на проблема с поляризирането на страната изисква не само решения на политиците, но и структурни промени и хората взаимно да се изслушват.

Той каза, че вижда "голяма надежда" в зрялото поведение на следващото поколение, и призова младежите да оправдаят "този предпазлив оптимизъм, че светът може да се промени" и "да бъдат част от тази промяна".

Обама спомена гнева и взаимното негодувание между селска и градска Америка, имиграцията, несправедливости като неравенството и "различните видове шантави конспиративни теории - това, което някои наричат упадък на истината".

Тези проблеми бяха засилени от някои американски медии и раздути още повече от социалните мрежи, подчерта той.

Бившият президент на САЩ отчете, че сега страната е по-разделена, отколкото когато той е спечелил първия си мандат през 2008 г. Той хвърли вината частично върху своя наследник на поста Доналд Тръмп, който според него е подхранвал това "разделение, защото е било полезно за неговата политика".

mediapool.bg