Кламер БГ - Новини: ООН: Враждуващите лагери в Либия се споразумяха за свикване на избори

ООН: Враждуващите лагери в Либия се споразумяха за свикване на избори

Свят

|
Четв, 28 Фев 2019г. 18:04ч.
ООН: Враждуващите лагери в Либия се споразумяха за свикване на избори

ООН съобщи, че водачът на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж и неговият съперник, маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на страната, са се споразумели за свикване на избори, предаде Франс прес в четвъртък.

Споразумението е било подписано вчера в Абу Даби под егидата на ООН, обяви в Туитър мисията на ООН в Либия.

"Двете страни постигнаха разбирателство за необходимостта да се сложи край на преходния период чрез общи избори, но и за начините за запазване на стабилността в Либия и обединяване на институциите й", заяви мисията.

След падането на Муамар Кадафи от власт през 2011 г. Либия потъна в хаос, раздирана от борбите за влияние между многобройните въоръжени групировки. Сега страната се управлява от две съперничещи си институции: подкрепяно от международната общност правителство на националното единство начело със Сарадж в Триполи и паралелно правителство, подкрепяно от Либийската национална армия, провъзгласено от военния командир Хафтар в източната част на страната.

Разделението на институциите засегна и работата на либийската централна банка.

Последната среща между Сарадж и Хафтар се състоя в края на май 2018 г. в Париж, където беше повдигнат въпросът за организиране на избори, но без някоя от страните да се ангажира официално.

През ноември миналата година Италия, исторически и главен партньор на Либия, направи опит да събере Сарадж и Хафтар на преговори в Палермо, но Хафтар бойкотира срещата.

mediapool.bg