Кламер БГ - Новини: ООН: Близо 80 милиона души са принудително разселените по света

ООН: Близо 80 милиона души са принудително разселените по света

Свят

|
Четв, 18 Юни 2020г. 10:40ч.
ООН: Близо 80 милиона души са принудително разселените по света

Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора, съставляват над 1 процент от човечеството, което е близо 80 милиона души. Това е рекордна цифра, констатира доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН, представен днес, предадоха световните агенции.

Според него около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора "чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни". Перспективата за тези хора да се върнат в районите си на произход намалява все повече, се допълва в документа

"Един процент от населението на света не може да се прибере у дома заради войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилие", заяви Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат.

"Тази тенденция се наблюдава от 2012 г. Цифрите са по-високи в сравнение с предходната година, което означава, че има все повече конфликти и насилие". Това се изразява и също така в "недостатъчни политически решения" за прекратяване на кризите, прокуждащи хората от домовете им и пречещи им да се върнат, посочва Филипо Гранди.

Преди 10 години броят на бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените възлизаше на 40 милиона души. За 10 години той се е удвоил и не се забелязва тенденция към забавяне, посочва Гранди.

Докладът на Върховния комисариат показва, че около 4,2 милиона души са кандидати за убежище, към които се добавят и 3,6-те милиона венецуелци, напуснали родината си, които са броени отделно.

"Международната общност е толкова разделена, толкова неспособна да постигне мир, че за жалост ситуацията ще продължи да се влошава и се страхувам, че следващата година ще е още по-лоша от настоящата", казва Гранди.

Само за изминалата 2019 г. Върховният комисариат отчита, че има 11-милионно увеличение на бежанците, разселените и кандидатите за убежище. Като блежанците и вътрешно разселените са съсредоточени в голямата си част в малък брой страни, обхванати от войни. Сред тях е Сирия, опустошена от девет години на въоръжен конфликт, и наброяваща 13,2 милиона бежанци в пределите или извън пределите на страната, което означава една шеста от населението й.

68 процента от бежанците в света идват от пет страни - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианма.

"Ако международната общност съумее да постигне единство и да намери политическа воля и ресурси за да помогне на тези страни да излязат от кризата и да се възстановят, много вероятно ще сме разрешили почти половината от проблемите на света, свързани с бежанците", посочва Гранди.

В доклада не се говори за "нахлуването" на пандемията от коронавируса в проблематиката, свързана с бежанците. Но Гранди припомня, че икономическото въздействие от пандемията е по-зрелищно в бедните страни или в страните в развитие. Там драматично нараства бедността и пандемията увеличава трудностите на много от бежанците, които не могат да намерят източник на приходи заради наложената карантина в редица страни.

При тези обстоятелства и въпреки ограниченията за придвижване страните трябва да продължат да предоставят убежище на онези, които се нуждаят, казва Гранди.

"За жалост хората продължават да бягат от домовете си, защото с пандемия или не, те са застрашени и имат нужда от убежище и защита", казва Гранди.

Той припомня, че коронавируса успя да спре живота в целия свят, но не успя да спре войните, конфликтите, насилието и дискриминацията.

mediapool.bg