Кламер БГ - Новини: Няма “прекалено високи цени“ когато медицинският център е частен и не работи с НЗОК

Няма “прекалено високи цени“ когато медицинският център е частен и не работи с НЗОК

България

|
Ср, 07 Авг 2019г. 12:14ч.
Няма “прекалено високи цени“ когато медицинският център е частен и не работи с НЗОК

Фактура за 530 лева за промивка на ухо в Златни пясъци възмути социалните мрежи и предизвика проверки на контролните органи. Тъй като става въпрос за частен медицински център, който не работи с НЗОК, няма законово ограничение на какви цени да работи. Единственото изискване е да сложи на видно място ценоразпис на услугите, какъвто центърът твърди, че е имало.

Все пак проверката все още не е приключила, правят се и други проверки на медицински центрове по Черноморието. В луксозните курорти частните центрове избират да не работят с НЗОК, тъй като е нерентабилно. Високите цени на услугите пък се обясняват с високите наеми на посещенията и сравнително малкия поток туристи, които те обслужват.

“Частните лечебни заведения сами формират цените си, когато нямат договор с НЗОК. Тук въпросът е по-скоро морален и търговски. Няма прекалено високи цени. След като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени, какво означава прекалено висока и прекалено ниска? В крайна сметка затова има различни типове лечебни заведения. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени”, коментира в сряда пред Нова телевизия проф. Владимир Пилософ от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”.

“Други са органите, които трябва да проверяват целесъобразността на цените и доколко са обосновани. Нашата задача е да проверим доколко лечебното заведение отговаря с правилата на постановките на закона“, заяви Пилософ.

mediapool.bg