Кламер БГ - Новини: Няма пари за общините в актуализацията на бюджета

Няма пари за общините в актуализацията на бюджета

България

|
Вт, 07 Юни 2022г. 20:06ч.
Няма пари за общините в актуализацията на бюджета

Няма пари за общините в актуализацията на бюджета

В актуализацията на бюджета не са предвидени средства за общините. Това стана ясно по време на среща във вторник на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с премиера Кирил Петков и вицепремиерите Гроздан Караджов, Борислав Сандов и Калина Константинова.

Пари обаче има в Плана за възстановяване и устойчивост с бюджет от над 12 млрд. евро. До дни ще започнат програмите за енергийна ефективност, образователна инфраструктура, индустриални зони и т.н., изреди премиерът Кирил Петков.

В актуализацията на бюджета не са заложени средства и по промотираната нова програма за 500 млн. лв. за ремонт на общински пътища и ВиК проекти. Има обаче възможност подадените проекти по нея да се финансират чрез Програмата за развитие на селските райони, където има неусвоен ресурс от 300 млн. лв., каза Кирил Петков.

Някои от кметовете не знаеха, че е приключил приемът по новата програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и питаха учудено вицепремиера Гроздан Караджов кога е станало това. Към края на май местната власт подаде проекти за над 3 млрд. лв., които обаче засега няма да може да се реализират.

Капиталовите разходи на общините за тази година бяха увеличени с 32%, отбеляза премиерът Кирил Петков. Той посочи, че местната власт може да разчита и на парите от новия програмен период 2021 - 2027 г.

"Още утре програма "Човешки ресурси" с бюджет от 3.8 млрд. лева ще бъде одобрена, а до края на месеца и останалите програми", каза Кирил Петков. Заедно с Плана за възстановяване и устойчивост това са общо 48 млрд. лева ресурс, който ако се изразходва правилно, България ще е съвсем различно място за живеене, допълни той.

Окрупняването на общините и мандатност за кметовете

Освен от липсата на пари в актуализацията на бюджета, кметовете бяха афектирани и от намерението на властта да въведе мандатност на кметовете и да окрупни общините.

В неделя Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" съобщи, че управляващата коалиция обсъжда възможността за намаляване на броя на общините и въвеждане на два мандата за кметовете и общинските съветници.

Кметът на Монтана Златко Живков, който е начело на общината от 1999 г., парафразира репликата на Сталин и обяви емоционално "няма община - няма проблем, няма кмет - няма проблем". Той попита премиера Кирил Петков как разбира финансовата децентрализация.

"Не може да мислите за местната власт като престъпници и бандити. Ние можем да вървим заедно, само ако гребем заедно в една лодка. За тези, които са нарушили правилата има прокуратура и съд", добави Георг Спартански. Той е втори мандат кмет на Плевен и по думите му никога не е бил член на никоя партия. "Моята партия са гражданите на общината", каза Спартански.

Премиерът Кирил Петков не отговори дали управляващите ще въвеждат мандатност на местната власт и дали ще окрупняват общините.

"Не, вие не сте престъпници, но проблемът е, че нямаме прокуратура. Затова част от Плана за възстановяване и устойчивост вкарва съдия, който да следи работата на главния прокурор. Ние не може да си затваряме очите, защото знаете, че има редица злоупотреби", каза Кирил Петков.

Заплащането в общинската администрация

Заплащането на общинската администрация, което изостава драматично спрямо това в държавната, води до отлив на кадри, оплакаха се кметове.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански попита дали са заложени средства за актуализация на бюджета, защото местната власт губи специалисти. Проблемът беше повдигнат и от други кметове.

В един момент може да се стигне до положение общините да не могат да предоставят услугите на гражданите. Това води до обезкървяване на общините, които предоставят 70% от услугите на населението, каза Ревански.

Отговорът на този въпрос се оказа с повишена трудност, защото единственият, който би могъл да отговори се оказа вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който обаче отсъстваше.

Диалогът между централната и местната власт премина в миролюбив тон въпреки първоначалните закани на кметове. Вместо това някои от тях публично похвалиха работата на правителството и заявиха готовност да работят с тях. Кирил Петков им благодари за това и обеща занапред да имат по-често срещи.

Вицепрезидентът критикува правителството

Общото събрание на НСОРБ беше открито от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя призова за реална децентрализация и критикува правителството, че не са предвидени средства за общините при актуализацията на бюджета, а европейските пари се бавят.

"Независимо къде живеят - в столицата, в областен център или в малко населено място, по всички въпроси гражданите се обръщат към местната власт. Тази истина трябва да се знае от всички институции в страната, които в рамките на своите правомощия да й помагат", каза Йотова. Тя призова централната власт да не слага ръка върху амбициите, ангажиментите и възможностите на общините.

В обръщението си към кметовете Йотова постави пет неотложни проблема.

"Безспорно на първо място е актуализацията на бюджета, българските общини отново не са партньорът на българското правителство. Централната власт не се допитва до вашето мнение, не използва високата ви експертиза на хора, които най-добре познавате проблемите на хората", заяви Илияна Йотова.

По думите й липсва взаимодействие между централната и местната власт и при европейските оперативни програми и Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Огромно е закъснението на работата по програмите за периода 2021-2027 г. Ако сега започне, можем да очакваме европейски средства едва в края на 2023 г.", каза Йотова.

"В изготвянето и разяснителната кампания за Националния план за възстановяване и устойчивост местната власт отново не беше партньор на централната власт. А гласът на общините трябва да е по-силен, защото през тях се реализират най-добре проектите, които да подпомогнат местната икономика", заяви вицепрезидентът.

mediapool.bg