Кламер БГ - Новини: Няма опасност от преливане на Дунав в българския участък

Няма опасност от преливане на Дунав в българския участък

България

|
Четв, 04 Фев 2021г. 14:58ч.
Няма опасност от преливане на Дунав в българския участък

Нивото на река Дунав се повишава в българския участък, но опасност за заливане няма.Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Причината за високите водни нива от последните дни е топлото време и падналите дъждове в горната част на реката, които доведоха и до повишаване на нивото на Дунав.

Към момента повод за притеснение няма, не може да се говори и за опасност от заливане на територии. Корабоплаването се осъществява нормално, а фарватерът е обозначен от екипи на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Най-рязко е повишението при Ново село и Видин, където нивото на водата се е вдигнало с около 65 см за едно денонощие. Причина за това е изпускане на по-голямо количество вода от хидровъзела "Железни врата" в Сърбия.

При Русе тази сутрин е отчетено ниво от 484 см, като повишението за последното денонощие е 36 см.

Очакванията на специалистите от дирекция "Хидрология и хидрометеорология" при Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" са, че през следващите два дни нивото ще се повиши още, като при Русе, то ще достигне до 543 см.

mediapool.bg