Кламер БГ - Новини: Няма напредък на преговорите между Русия и САЩ за дипломатическите мисии

Няма напредък на преговорите между Русия и САЩ за дипломатическите мисии

Свят

|
Вт, 12 Окт 2021г. 16:13ч.
Няма напредък на преговорите между Русия и САЩ за дипломатическите мисии

Сергей Рябков

На днешните преговори между Русия и САЩ за дипломатическите мисии не бе постигнат напредък, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс, предаде Ройтерс.

Рябков не изключи възможността отношенията между двете страни да се влошат още повече.

Миналата седмица руското министерство на външните работи заяви, че ако предложението на американски конгресмени да бъдат изгонени от САЩ 300 руски дипломати стане реалност, това може да доведе до закриване на американските дипломатически представителства в Русия, припомня Ройтерс.

Днес руският заместник-външен министър каза, че разговорът му със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е бил открит и полезен. Москва и Вашингтон обаче продължават да са на различни позиции, подчерта в същото време той.

Спорът за дипломатическите мисии, включително за броя на дипломатите, с които всяка от двете страни може да разполага в столицата на другата, се разрази на фона на влошаването на отношенията им до едни от най-ниските нива след края на Студената война, отбелязва Ройтерс.

От американска страна не бе направен коментар във връзка с преговорите.

Москва не изключва възможността работата на руските и американските дипломатически мисии да бъде преустановена, но би искала да избегне този сценарий, каза още Рябков, цитиран от РИА Новости. Високопоставеният руски дипломат изтъкна, че двете страни ще проведат още преговори по въпроса, но не посочи дата.

Нюланд е на посещение в Москва в момент, когато отношенията между САЩ и Русия са сериозно обтегнати заради предполагаемите руски кибератаки срещу Съединените щати и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални.

mediapool.bg