Кламер БГ - Новини: Няма лоши "борисовки", но "основната ни цел е направата на правителство, а не изборен кодекс"

Няма лоши "борисовки", но "основната ни цел е направата на правителство, а не изборен кодекс"

България

|
Вт, 22 Ноем 2022г. 18:49ч.
Няма лоши "борисовки", но "основната ни цел е направата на правителство, а не изборен кодекс"

Няма лоши

Преди първия работен ден на парламента за седмицата в сряда, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с пореден монолог, по време на който хвърли поредна димка – машините за гласуване били добри, защото са поръчани в неговия управленски мандат, но сега основната цел на ГЕРБ е "направата на правителство, а не изборен кодекс за след 4 години".

Досегашното поведение на ГЕРБ показва точно обратното. Партията на Борисов, която като първа политическа сила е натоварена с отговорността да съставя правителство, всъщност хвърля основното си време и енергия да променя изборните правила заедно с ДПС и БСП. Миналата седмица правната комисия с председател Радомир Чолаков от ГЕРБ проведе среднощно 18-часово заседание за ударно приемане на поправките, на първо място връщането на хартиената бюлетина и обезсмислянето на машинното гласуване.

Макар до вчера да клеймеше машините за гласуване като ненадеждни и лоши, защото са "машините на Мадуро", във вторник Борисов обяви, че тези машини са "изключително добри".

"Машините за гласуване са добри и ни вършат работа. Затова винаги сме поддържали машинното гласуване. Щом са наречени от Христо Иванов "борисовки", тогава мога да кажа, че лоши "борисовки" няма", коментира лидерът на ГЕРБ в монолог от партийната централа, излъчван на живо във фейсбук.

"И ако е вярно това, което говорят те, излиза, че ние сме най-демократичните и направили промяната със 100% машинно гласуване. Към кое статукво и към кое минало казват, че ги връщаме, когато ние сме осигурили, закупени са изключително добри машини", продължи Борисов, смесвайки две теми за по-умела манипулация на публиката.

Първата тема е, че самият той миналата седмица твърдеше, че не може да се има доверие на машините за гласуване, защото това са "машините на Мадуро".

"Ние не се отказваме от машините, но от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който го прави президент всеки път", каза тогава Борисов по повод на това, че на последните президентски избори във Венецуела, които бяха спечелени от диктатора Николас Мадуро, устройствата бяха на "Смартматик" (която достави и българските машини) и самата фирма призна, че 1 млн. гласа са манипулирани. Там обаче те са свързани с мрежата – нещо, което не е факт в България.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков многократно напомни, че машините, с които се гласува в България, са поръчани и платени при управлението на Бойко Борисов.

Сега Борисов се опитва ефектно да вземе завоя и казва, че машините "борисовки" са добри и затова няма да отстъпят от машинното гласуване, а то ще е наравно с хартиеното. В действителност изборният закон бе променен така, че разписките от устройствата се превръщат в бюлетини, които ще се преброяват заедно с хартиените бюлетини. Затова ПП и ДБ твърдят, че ГЕРБ, ДПС и БСП (коалиция "хартиена бюлетина") превръща машините за гласуване в принтери.

В петък Бойко Борисов защитаваше идеята на ДПС за сканиране на хартиените бюлетини, която преди това депутатите му отхвърлиха. Сега обаче Борисов твърди, че ГЕРБ няма спор с ПП и ДБ по темата с машините.

"Нямаме спор по машините, имаме спор кое гарантира, че това, което отчита машината и след това флашката. Щом са вече наречени от Христо Иванов "борисовки", лоша "борисовка" няма", каза Борисов във вторник.

Той даде наставления на депутатите си: "Държавна компания да оперира кода на машините - ДАНС, или държавна служба по киберсигурност - броят се квитанциите, протоколите, и който иска - да си гласува на хартия. Ние отказ от машинното гласуване няма да направим. Имаме против, че не е доусъвършенствано, че над "борисовките" никой не можа да надгради".

Именно от тези негови думи се разбра, че всъщност не е склонен на отстъпки продължава да настоява в секциите да се гласува смесено – и с хартия, и с машини, но с тази важна подробност, че машините практически се превръщат в принтери за гласуване и по този начин се обезсмислят.

Същевременно Борисов повтори, че ГЕРБ са готови да оттеглят предложенията си за промени в Изборния кодекс. Смесения вот обаче е предложение на БСП, което ГЕРБ и ДПС подкрепят.

Той даде заявка, че е склонен партията му да подкрепи идеята на "Демократична България" за преброителни центрове, която беше отхвърлена по време на заседанието на правната комисия. "Нека да има преброителен център, където да работят свежи хора, не уморени от изборите, така ще е гарантиран избора, а не да се случва всичко със смачкани протоколи", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Утре на Председателски съвет моля да обсъдите с останалите партии работата на тази временна комисия, която се предлага. Тя е изключително важна. Ние не работим от позицията на силата, винаги търсим диалог и разбирателство, още повече когато става въпрос за правила за провеждане на избори", каза още Борисов.

После той разви тезата, че задачата пред партиите трябва да не е Изборният кодекс, а да се състави кратко правителство.

"Истинската задача пред нас, ако сме отговорни политически партии и хора, не е Изборният кодекс, а да се състави техническо, кратко правителство, да мине зимата, за да работи парламентът. Ние бърза работа нямаме, трябва да направим правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години", посочи Борисов. Всъщност обаче именно представителите на ГЕРБ настояваха промените в изборния закон да бъдат разгледани на второ четене от правната комисия на едно заседание, която продължи 18 часа, а това ясно показа, че бързане има. Изборният кодекс е най-напредналият законопроект на настоящия парламент.

Иначе не за пръв прът Борисов говори в подкрепа на машините. През февруари 2020 г. той влезе в хора на подкрепящите и нареди на депутатите си да въведат пълно машинно гласуване, което според него нямало да реши нищо, но пък щом народът искал, върху правителството не трябвало "да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желаем". Тази му заръка обаче се оказа по-скоро театрална и депутатите от ГЕРБ въобще не се забързаха да изпълняват заявката му, вместо това през септември 2020 г. дадоха крачка назад по отношение на машинния вот.

mediapool.bg