Кламер БГ - Новини: Някои елементи на протестното движение в Иран загатват за "зараждащ се бунт"

Някои елементи на протестното движение в Иран загатват за "зараждащ се бунт"

Свят

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 13:22ч.
Някои елементи на протестното движение в Иран загатват за "зараждащ се бунт"

Някои елементи на протестното движение в Иран загатват за

Някои елементи на продължаващото протестно движение в Иран може да са достигнали прага, идентифициран във военната доктрина на САЩ като "латентен и зараждащ се бунт", смята Институтът за изследване на войната.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст припомня, че американската доктрина за борба с бунтовници, използваща модифицирана версия на дефиницията за маоистки бунт, определя най-ниското равнище на бунт по следния начин: "Първата фаза е латентна и начеваща. По време на тази фаза дейностите включват появата на бунтовнически лидери, създаване на първоначална организационна инфраструктура, обучение, придобиване на ресурси и политически действия като организирането на протести. Група, която в крайна сметка става бунтовническа, може просто да бъде легитимна политическа група на този етап. Действията на правителството и промените в обществото могат да превърнат политически групи в бунтовнически."

Според Института за изследване на войната протестното движение в Иран вече покрива някои от тези критерии или се доближава до това. Кварталните младежки групи и други протестни организации, изглежда, продължават да играят значителна роля в координирането и планирането на демонстрации в определени дни и на определени места. Те също така насърчават и подкрепят гражданите "да атакуват и подкопават режима", пише американският мозъчен тръст.

mediapool.bg