Кламер БГ - Новини: Новият крайнодесен президент: Бразилците не знаят какво е диктатура

Новият крайнодесен президент: Бразилците не знаят какво е диктатура

Свят

|
Вт, 20 Ноем 2018г. 12:21ч.
Новият крайнодесен президент: Бразилците не знаят какво е диктатура

Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който е от крайната десница и който ще управлява страната от 1 януари, заяви, че бразилците не знаят какво е диктатура, предаде Франс прес.

Бившият военен, който никога не е криел носталгията си по годините на военния режим в страната от 1964 г. до 1985 г., направи това изказване след телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

"Унгария е страна, която е страдала много от комунизма в миналото, един народ, който знае какво е диктатура. Бразилия не знае какво е диктатура, какво е да страдаш в ръцете на тези хора", заяви Болсонаро.

Попитан относно ограничаващите мерки, взети срещу мигрантите от Орбан, който затвори границите на Унгария през 2015 г., Болсонаро предпочете да заговори за ситуацията в страната си.

"Бях против последния закон за имиграцията, датиращ от 2017 г., който превърна Бразилия в страна без граници. Ние не можем да позволим у нас да влизат всички, които са дошли тук само защото така са поискали", заяви той.

Бразилия преживява миграционна криза с масовото идване на венецуелски мигранти. Но притокът е по-малък в сравнение с този в Колумбия.

Същевременно стана ясно, че бившият кандидат за президент от Партията на трудещите се Фернандо Хадад ще бъде съден за предполагаема корупция, свързана с кампанията за общинските избори през 2012 г. в Сао Пауло, предаде Франс прес.

Хадад е обвинен, че е получил 2,6 милиона реала (близо 1 милион евро) от строителна фирма, за да уреди дълг, натрупан по време на предизборната кампания през 2012 г., когато той спечели кметския пост в Сао Пауло. Строителната фирма се надявала да спечели търгове за обществени поръчки.

mediapool.bg