Кламер БГ - Новини: Новият затвор край Самораново трябва да е готов след 15 месеца

Новият затвор край Самораново трябва да е готов след 15 месеца

България

|
Пон, 19 Дек 2022г. 15:06ч.
Новият затвор край Самораново трябва да е готов след 15 месеца

Снимка: БГНЕС

Новият затвор край дупнишкото село Самораново трябва да бъде изграден за 15 месеца. В понеделник правосъдният министър Крум Зарков бе на символична първа копка на обекта.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм. Новият затвор ще струва 35 млн. лв. Одобреният проект включва комплекс от сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека.

Идеята е новият комплекс да е от типа т.нар. "пилотен затвор", т.е. в сградите няма решетки и движението вътре да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

Това е първият нов затвор у нас за последните 60 години. Зарков коментира, че комплексът щял да е "малък университет", защото в него ще се обучават служителите на дирекция "Изпълнения на наказанията", които са 4500 души.

"Това съоръжение, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече. Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН, над 4 500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази", заяви министърът.

Строителството на новия затвор започва след една неуспешна обществена поръчка за изграждането му. Сегашната бе спечелена от обединение от три фирми под името ДЗЗД "Призън". Тяхната оферта е за 34 649 935,57 лв. без ДДС.

mediapool.bg