Кламер БГ - Новини: Новият американски посланик Херо Мустафа пристигна в София (снимки)

Новият американски посланик Херо Мустафа пристигна в София (снимки)

България

|
Ср, 16 Окт 2019г. 18:01ч.
Новият американски посланик Херо Мустафа пристигна в София (снимки)

Новият американски посланик у нас Херо Мустафа и семейството й пристигнаха в София.

"Посрещнахме посланик Мустафа в новия й дом с хляб, шарена сол и мед”, написаха във Фейсбук от американското посолство в България.

Херо Мустафа ще замени Ерик Рубин, който напусна България, за да заеме по-висока позиция.

Кариерата ѝ започва в неправителствения сектор, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на различни позиции по линия на човешките права, отношенията с Иран и Ирак и т.н. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток и е била заместник-директор на дирекцията за Афганистан в Държавния департамент.

Херо Мустафа е родена през 1973 година и произхожда от кюрдско семейство от Ербил. Баща ѝ е бил кюрдски политик, противник на режима на Саддам Хюсеин и тя прекарва две години от детството си в бежански лагер. През 1976 година баща ѝ успява да замине заедно със семейството си в САЩ, където тя получава образованието си.

Говори 9 езика, сред които арабски, руски, гръцки, хинди и фарси.

Историята ѝ е разказана в документалния филм "Американски герой”. Лентата проследява бягството на семейството ѝ през планините на Кюрдистан, въздействащата лична история и сбъдването на американската мечта.

mediapool.bg