Кламер БГ - Новини: Новият американски посланик Кенет Мъртън пристига в България през пролетта

Новият американски посланик Кенет Мъртън пристига в България през пролетта

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 17:44ч.
Новият американски посланик Кенет Мъртън пристига в България през пролетта

Кенет Мъртън

Новият посланик на САЩ Кенет Мъртън е бил утвърден от Сената и ще пристигне в България през пролетта на 2023 г., съобщиха от американското посолство у нас.

"Посолството на Съединените щати поздравява сърдечно Кенет Мъртън, който вчера беше утвърден от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България. Утвърденият за посланик Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България. Очакваме пристигането на утвърдения за посланик Кенет Мъртън през пролетта на 2023 г.", посочват от дипломатическата мисия.

В края на миналия месец Мъртън каза в Комисията по външни отношения на американския Сенат, че САЩ ще помагат за преодоляване на българската енергийна зависимост от Русия.

Дипломатът не говори за проблемите с корупцията в България и закона "Магнитски", но получи директен въпрос за "Лукойл".

Кой е Кенет Мъртън?

Мъртън е бил посланик в Хърватия от 2012 до 2015 г. и в Хаити от 2009 до 2012 г. Той е бил и заместник- изпълнителен секретар на Държавния департамент.

Заеманите от него длъжности включват още: икономически съветник в американското посолство във Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърска степен от университета "Маями" в Оксфорд, щата Охайо, а след това завършва магистратура в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия.

Носител е на множество награди, включително Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г.

Мъртън владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

mediapool.bg