Кламер БГ - Новини: Новият Covid-мутант, който превзема Европа, е тръгнал през лятото от Испания

Новият Covid-мутант, който превзема Европа, е тръгнал през лятото от Испания

Свят

|
Пет, 30 Окт 2020г. 14:35ч.
Новият Covid-мутант, който превзема Европа, е тръгнал през лятото от Испания

Коронавирусната пандемия върлува в 216 страни и територии. Свободни от нея са само няколко малки островни държави. През последните дни обаче броят им се съкрати, след като за пръв път коронавирус бе открит на Маршалските острови.

В същото време учените предупреждават за разпространението на нов щам на вируса в Европа.

До 80% от новите случаи на заразата във Великобритания, 60% в Ирландия и по 40% във Франция и Швейцария са предизвикани от мутирал вирус, различен от този, който вилнееше през пролетта, предаде Би Би Си.

Генната мутация вероятно се е случила през юни в Испания и за пръв път е била забелязана при селскостопанските работници там, след което се е разнесла по цяла Европа с върналите се от почивка туристи.

Това се обяснява в доклад на група швейцарски и испански изследователи, които са проследили генните мутации на коронавируса.

Новата разновидност е кръстена 20A.EU1. В нейната генна структура се наблюдават шест разлики от "класическия" SARS-CoV-2. По "генетичния му почерк" учените са успели да установят мястото на възникването му.

Вирусът, който сега се проявява при много от заразените по цяла Европа, несъмнено принадлежи към една от разновидностите, зародили се през лятото в Испания, казва пред "Файненшъл таймс" швейцарският професор Таня Щадлер.

Експресният скрийнинг на пътници по летищата и останалите мерки през летните месеци се оказаха недостатъчни, констатира ръководителят на изследователския екип Ема Нодкрофт, специалист по еволюционна генетика в Базелския университет.

Испанският генетик Иняки Комас, съавтор на изследването, предполага, че разпространението на 20A.EU1 е започнало от някакво масово събитие, на което са присъствали няколко т.нар. супер-разпространители.

Засега не е известно дали новата мутация е по-опасна от гледна точка на заразност и протичане на заболяването.

"Такава разновидност на коронавируса все още не сме виждали. Но засега няма доказателства, че наблюдаваните генни изменения влияят на скоростта на предаване на вируса или на изхода от заболяването", коментира д-р Ходкрофт.

Сега вирусолозите изясняват дали мутациите са засегнали т.нар. "протеинови шипове", чрез които вирусът прониква в клетката на човешкия организъм.

По-рано в САЩ бе открита още една нова мутация на SARS-CoV-2, наречена D614G, за която се предполага, че е по-агресивна.

Основните щамове на новия коронавирус са седем, обозначени съответно с буквите GR, G, GH, O, S, L и V.

Всичко започна със щама L - именно той бе идентифициран в китайския град Ухан през декември 2019 година. Сега обаче този щам постепенно изчезва.

Останалите щамове са разпространени неравномерно по света: като правило на всеки континент най-често срещани са две основни вариации. Разпространението им може да се наблюдава на интеракитвната карта Nextstrain, проследяваща мутациите на вируса.

Известно е, че коронавирусът мутира по-бавно, отколкото вируса на грипа – според различни оценки два или три пъти по-бавно. Ето защо ваксината срещу коронавируса "вероятно ще бъде по-стабилна и по-дълго ефективна в сравнение с ваксината срещу грип", казва клиничният вирусолог от Лестърския университет Джулиан Тан.

Засега обаче е неизвестно колко дълго ще трае придобитият чрез ваксината имунитет, дори тя да работи както трябва, коментира той. Ефективността на ваксината може да зависи и от индивидуалните особености на организма – по същия начин, както и противогрипните ваксини, пояснява вирусологът.

Учените са на мнение, че ваксините, разработвани по целия свят за борба с първите щамове на новия коронавирус, ще бъдат също толкова ефикасни и спрямо новите мутации.

Повечето ваксини срещу коронавируса са моделирани въз основа на изходния D-щама на вируса, който е бил по-разпространен в началото на пандемията.

Оттогава той мутира в щам G, чийто вариации в момента са доминиращи по целия свят.

mediapool.bg