Кламер БГ - Новини: Щабът препоръча локални мерки по региони за ограничаване на Covid-19 у нас

Щабът препоръча локални мерки по региони за ограничаване на Covid-19 у нас

Коронавирус

|
Четв, 04 Март 2021г. 12:53ч.
Щабът препоръча локални мерки по региони за ограничаване на Covid-19 у нас

Националният оперативен щаб предвижда налагане на локални мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 в България. Причината за това е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Това съобщи здравният министър проф.Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък.

"Заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, където заболяемостта е различно увеличена. Обсъждаме на ниво Национален оперативен щаб и Министерство на здравеопазването прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на пандемията по тези места", отчете Ангелов.

Местният щаб в Бургас, например, е взел решение да бъде отменен плановият пример и плановата дейност на болниците в града. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че подобно решение е напълно оправдано и препоръча това да направят и други общини -

Кюстендил, Враца, Плевен и София-град. Той уточни, че за София не е задължително мярката да се прилага за всички лечебни заведения, а само за някои.

Заболеваемостта у нас от коронавирус през последните седмици се увеличава, но се следи показателя брой новозаразени към излекувани. Данните показват, че ако миналата седмица съотношението е било 3:1, то тази седмица е 2:1, каза проф. Ангелов.

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса - т.нар. британски вариант. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента. Но не само на тях, а и на високото ниво на заразяване", каза здравният министър.

Към момента заболеваемостта от коронавирус у нас е 285 души на 100 000 население. Това ни отрежда 18-то място в Европейския съюз и 5-то на Балканите, съобщи Кунчев.

Той посочи, че ако се вземе за сравнение най-засегнатата страна в ЕС - Чехия и данните се екстраполират за България, това означава да имаме по 12 015 нови случаи на Covid-19 у нас всеки ден. Към момента в работни дни случаите са около 2000 - 2500 души дневно. Дали това ще се случи, зависи изцяло от нас самите и поведението ни, каза главният здравен инспектор.

"Въпросът е докъде ще стигне заболеваемостта. Защото след британския вариант идва

южноафриканският вариант, а след него – бразилският. Вече има и нигерийски вариант", каза Кунчев.

За последното денонощие броят на новите случаи на коронавирус у нас продължава да расте. Положителните проби са 18.66 на сто от направените тестове. Регистрирани са 1154 новозаболели с Covid-19 при направени 6182 теста - 4052 PCR и 2130 ангиненни.

Така общият брой на активните случаи с коронавирус у нас нараства на 33 770, като от началото на пандемията броят им е 253 183.

Най-много нови случаи на Covid-19 за последните 24 часа са регистрирани в София - 380, следват областите Бургас - 190, Пловдив - 77 и Пазарджик - 72. Единствено в област Кърджали няма нито един нов случай на коронавирус за изминалото денонощие.

Увеличава се и броят на настанените за лечение в болници - 5093 човека, като 425 от тях са в интезивни отделения.

За изминалото денонощие са починали 22-ма души от коронавирус.

Нови 4397 българи са се ваксинирали през последните 24 часа. Така общият им брой достига 248 169. Втора доза от ваксината е поставена на 41 873 души.

Въпреки нарастващия броя на заразените с коронавирус и настанените за лечение в болници властите не предвиждат затягане на мерките за ограничаване на заразата.

Ресторантите отвориха врати на 1 март, но учениците продължават да учат на ротационен принцип. От днес в класните стаи се връщат децата от VI, IX и XII клас.

mediapool.bg