Кламер БГ - Новини: Новите санкции на ЕС срещу Русия ще са без ограничаване на доставките на газ според чешкия премиер

Новите санкции на ЕС срещу Русия ще са без ограничаване на доставките на газ според чешкия премиер

Европа

|
Четв, 14 Юли 2022г. 13:09ч.
Новите санкции на ЕС срещу Русия ще са без ограничаване на доставките на газ според чешкия премиер

Чешкият премиер Петър Фиала

Европейският съюз готви седми пакет от санкции срещу Москва, но в него няма да има ограничения върху доставките на руски газ, защото прекалено много страни от ЕС не могат бързо да се приспособят към тях. Това заяви в интервю за Ройтерс чешкият премиер Петър Фиала.

По думите му санкциите срещу Русия, които сега се доработват от ЕК, ще включват забрана за внос на руско злато, разширяване на списъка на стоките с двойно предназначение, забранени за износ в Русия, и ще бъдат насочени срещу повече физически лица.

ЕК се очаква да представи пакета от санкции в близките дни и веднага след това държавите членки ще могат да го одобрят, каза Фиала.

"Готви се седми пакет от санкции и аз мисля, че това е правилният курс", каза Фиала, говорейки от офиса с в Прага.

Според него включването на енергетиката в пакета "определено е проблем, защото трябва да се спазва правилото, че санкциите трябва да имат по-голямо въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат".

Фиала каза, че няма шанс газът да бъде включен в новия пакет. "Мисля, че не бива да бъде в този пакет, защото има редица страни, които зависят от руския газ за почти всички свои нужди", каза чешкият премиер.

Чехия е ротационен председател на Европейският съюз от 1 юли и е една от страните, които почти изцяло зависят от руския газ.

Преди Москва да нападне Украйна ЕС разчиташе на Русия за 40 процента от газа си.

Фиала каза, че чехите правят всичко възможно да намалят зависимостта си от руските енергоносители, но "това няма да стане тази зима".

Чешкият премиер заяви, че Европа трябва да е готова за възможността, че подаването на газ по "Северен поток 1" няма да бъде възстановено, и да търси алтернативи източници за доставка, като втечнения газ, а също така да е готова да си поделя доставки.

mediapool.bg