Кламер БГ - Новини: Нови сблъсъци в Северна Ирландия въпреки призивите към спокойствие

Нови сблъсъци в Северна Ирландия въпреки призивите към спокойствие

Свят

|
Пет, 09 Апр 2021г. 11:50ч.
Нови сблъсъци в Северна Ирландия въпреки призивите към спокойствие

Въпреки призивите за спокойствие, отправени от Дъблин, Лондон и Вашингтон, нови сблъсъци избухнаха снощи в Северна Ирландия, обхваната от седмица от невиждани от години размирици, предаде Франс прес.

В Белфаст полицията за борба с безредиците бе замеряна с камъни и коктейли Молотов от множество протестиращи републиканци. Полицията се опитваше да им попречи да се насочат към протестиращи юнионисти.

Досега в насилието в Северна Ирландия са ранени над 50 полицаи. Миналата седмица протестите избухнаха първо в Лондондери, преди да обхванат и лоялистки квартал в Белфаст и околностите му по време на Великден. В нощта на сряда срещу четвъртък в града протестираше тълпа, наброяваща 600 души. Бяха подпалени коли и автобус. Коктейли Молотов прелитаха от двете страни на металните бариери, отделящи католическите и протестантските квартали.

Брекзит наруши деликатното равновесие в Северна Ирландия. За да бъде избегнато връщането на физическата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, която остана страна членка на ЕС, проверки се правят в северноирландските пристанища и новите разпоредби нарушават доставките и са възприемани от юнионистите като граница между Северна Ирландия и Великобритания и съответно като предателство на Лондон спрямо тях.

mediapool.bg