Кламер БГ - Новини: Нови протести срещу военния преврат в Мианма въпреки забраната и насилието

Нови протести срещу военния преврат в Мианма въпреки забраната и насилието

Свят

|
Ср, 10 Фев 2021г. 10:40ч.
Нови протести срещу военния преврат в Мианма въпреки забраната и насилието

Въпреки забраната за протести и насилието от страна на полицията днес в Мианма отново имаше многолюдни демонтрации срещу военния преврат, предаде Асошийтед прес.

Улични протестни прояви имаше в двата най-големи града Янгон и Мандалай, в столицата Найпидау и другаде. Участниците в тях настояваха да бъде възстановено управлението на цивилното правителство на премиера Аун Сан Су Чжи, а също да бъдат освободени тя и други членове на нейната Национална лига за демокрация. Снощи военните окупираха седалището на Лигата, а в Найпидау и Мандалай полицията разпръсна с водни оръдия и предупредителни изстрели демонстрантите. В столицата полицаите стреляха по протестиращите с гумени куршуми, а вероятно и с бойни патрони, твърдят очевидци и местни медии.

На 1 февруари военните блокираха работата на новоизбрания парламент и арестуваха Су Чжи и нейни съпартийци. Аргументът на армията беше, че на парламентарните избори, спечелени убедително от нейната партия, е имало много нарушения - обвинение, което избирателната комисия отхвърли.

Разрастващите се протести и последните действия на хунтата са знак, че в тази страна от Югоизточна Азия има малки шансове за помирение. Армията, която упражнява пряко властта в Мианма след преврат през 1962 г. е потушавала с кръвопролития въстанието през 1988 г. и бунта на будистки монаси през 2007 г., отеблязва АП. Съветът на ООН по правата на човека на извънредно заседание в петък в Женева ще обсъди кризата в Мианма.

mediapool.bg