Кламер БГ - Новини: Стотици работници в заводи в Беларус стачкуват

Стотици работници в заводи в Беларус стачкуват

Свят

|
Пет, 14 Авг 2020г. 17:48ч.
Стотици работници в заводи в Беларус стачкуват

Стотици работници в заводи за трактори и автомобили в беларуската столица Минск спряха днес работа в знак на протест срещу употребата на сила срещу демонстранти, предаде Франс прес.

Работниците и служителите се събраха в дворовете на заводите МТЗ (за трактори) и МАЗ (за камиони и автобуси), според репортер на АФП, който проследи събитията.

В двора на завода за трактори неговият директор Виталий Вовк се обърна към множеството, но беше изгонен с освирквания.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че стачките в страната могат да доведат до загуба на приходи от износ и ще са изгодни само за чуждестранните конкуренти в Германия, Канада, Русия и САЩ. В рамките на съвещание за работата на строителния отрасъл днес президентът поясни, че компанията "Беларускалий" ще загуби приходи от външните пазари в случай на стачка. "Ако излязат да стачкуват за два дни, то конкурентите - руснаци и канадци - радостно ще се прекръстят. И бързо ще доставят на пазара онова, което искат", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Той предупреди също за възможни загуби на Минския тракторен завод и други машиностроителни предприятия. "За бога: ако днес не произведете 10 тракторa, и не ги доставите на пазара, утре ще пристигнат германците и американците, ще докарат техниката си на руснаците. И те ще се зарадват", отбеляза Лукашенко.

Нови протести в Беларус

Няколко десетки протестиращи за поредна нощ се събраха на няколко места в беларуската столица Минск, за да протестират срещу изхода от президентските избори в неделя, предаде Франс прес

Подобни демонстрации имаше в най-малко шест града на страната. В Минск протестиращи под звуците на клаксони скандираха, че искат нов президент. Много от демонстрантите правеха и с пръсти и знака на победата.

Същевременно през нощта започна освобождаването на малки групи на 1000 демонстранти, задържани по време на протестите. Те бяха освободени от затвора Окрестина в Минск. Пред затвора ги чакаха около 500 техни близки. Много от освободените бяха с посърнало изражение и отказаха да направят изявление пред журналисти.

От неделя насам над 6700 души бяха арестувани в протестите в Беларус. Бяха подадени и сигнали за полицейско насилие срещу демонстранти и за измъчване на задържани.

Амнести интернешънъл вчера заяви, че задържани протестиращи са били разсъбличани, бити и заплашвани с изнасилване в арестите на режима.

Над 1000 беларуски учени подписаха писмо срещу насилието. Медици пък излязоха да протестират пред болнични заведения. Подобна акция имаше и пред сградата на филхармонията в Минск, където музикантите изпяха в знак на протест песни.

Протестите срещу беларуския президент Александър Лукашенко продължиха в Беларус и тази сутрин след освобождаването на много хора, задържани по време на предишни демонстрации, предаде ДПА.

Стотици лекари и групи от жени оформиха живи вериги в столицата Минск, за да протестират срещу преизбирането на дългогодишния авторитарен лидер Лукашенко.

Близо 1000 от общо 7000 задържани по време на протестите бяха освободени тази сутрин. Много от тях се жалват от условията в арестите. Те говорят за липса на храна и място в помещения за задържане и показват рани и синини, според местни медии и видеозаписи и снимки, разпространяващи се тази сутрин.

Няколко души трябваше да бъдат приети в болници веднага, след като бяха освободени, съобщиха местни медии.

Беларуският вътрешен министър Юрий Караев се извини на гражданите по държавната телевизия за ареста на много невинни хора.

Тихановска призова за нови протести и повторно броене на гласовете

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска днес апелира за нови мирни протести и призова привържениците си да подпишат онлайн петиция с искане за повторно преброяване на гласовете на президентските избори от 9 август, на които според нея ѝ е била открадната победата, предаде Ройтерс.

Във видео, качено в ЮТюб, Тихановска, която се намира в съседна Литва, призовава също привържениците си да поискат официално разследване на твърденията, че изборите са били опорочени.

"Трябва да спрем насилието по улиците на беларуските градове. Призовавам властите да прекратят това и да потърсят диалог", заяви Тихановска в обръщението си.

"Моля всички кметове на градове на 15 и 16 август да станат организатори на мирни масови митинги във всеки град", допълни тя.

Бяло, цветя и рок песента "Промени!"

Също като в президентската кампания, на протестните демонстрации срещу оспорваното преизбиране на Александър Лукашенко симпатизантите на беларуската опозиция носят различни емблеми, за да се разпознават, съобщава Франс прес.

Бялото е станало любим цвят сред опонентите на президента Лукашенко, сплотени зад една учителка по английски и домакиня - 37-годишната Светлана Тихановска.

Често пъти облечена в бяло, тя приканваше привържениците си да носят гривни "с цвета на честността" в деня на вота - в знак на подкрепа. Мнозина последваха повика и гордо носеха такива бижута - пластмасови или платнени, пред камерите и в изборните секции.

В сряда и четвъртък десетки жени с бели рокли или блузки образуваха освен това живи вериги в Минск и други градове от страната, за да заклеймят полицейските репресии над протестиращите срещу преизбирането на Лукашенко, управляващ страната от 26 години.

Бялото е цветът на мира, обясниха участнички в демонстрациите. Бялото, съчетано понякога с червено - цветовете на знамето на някогашната Беларуска народна република от 1918 г. и на независима Беларус между 1991 и 1995 г., - стана символ на борбата за демокрация в страната.

Още нещо внушава успокоение: повечето жени, излезли на улиците, носят цвете в ръка, често пъти бяло или червено. Също и бели балони.

Някои протягаха цветя и балончета на вдъхващите силен страх бойци от силите за борба с безредици - ОМОН (руско съкращение за мобилен отряд със специално предназначение, бел. АФП). С черни бронежилетки, често и с качулки, тези полицаи сееха ужас в редиците на демонстрантите, преследваха ги, биеха ги с палки, раздаваха ритници. Близо 6700 протестиращи бяха задържани от неделя вечерта, двама загинаха.

Трите млади жени, успели да обединят опозицията, за да се изправи срещу мустакатия 65-годишен президент, горд с мъжествеността си, имат усет за общуване с хората. За снимките по време на митинги и за предизборните афиши всяка позираше с характерен жест: Тихановска с вдигнат юмрук, Мария Колесникова (бивш началник-щаб на опозиционер, който е в затвора) с пръсти, изобразяващи сърце, а с победния знак "V" - Вероника Цепкало, съпруга на още един критик на режима, изгнаник в Москва. Жестове на предизвикателство, възприети и от мнозина демонстранти из улиците на Минск.

Подемана по време на демонстрациите, разнасяща се от смартфони, вдигнати над тълпите, или свирена от цигуларка, застанала пред беларуското консулство в Москва, навсякъде отеква прочутата песен "Перемен!" ("Промени!").

Както и други протестиращи в миналото, противниците на лукашенковия режим избраха за химн, който да ги сплоти, мелодията, написана малко преди разпадането на Съветския съюз от Виктор Цой, руска рок звезда от 80-те.

На 6 август двама диджеи, присъединили се към опозицията, дори включиха скришно тази песен, смятана от властите за "вредителска", в плейлиста на проправителствен концерт в Минск, спечелвайки овациите на част от публиката. Те бяха задържани и осъдени на 10 дни арест за "неподчинение" и "хулиганство", както писа беларуското онлайн издание Tut.by.

mediapool.bg