Кламер БГ - Новини: Нови жертви на пожарите в Австралия

Нови жертви на пожарите в Австралия

Свят

|
Ср, 01 Ян 2020г. 18:34ч.
Нови жертви на пожарите в Австралия

Най-малко 8 души са загинали през последните 48 часа при пожарите в в Австралия. Така общият брой на жертвите става 17 души от септември досега. Разрушени са над 200 къщи, а някои села са изцяло унищожени.

Безконтролни пожари продължават да бушуват в югоизточната част на страната. Разрушени са над 200 къщи, а някои села са изцяло унищожени. От началото на сезона на пожарите през септември са разрушени над 1000 къщи. Засегнати са общо 5,5 милиона хектара, което е по-голяма площ от Дания или Холандия.

Хиляди туристи и местни жители са блокирани в крайбрежни селища в Югоизточна Австралия. Пожарите предизвикаха множество прекъсвания на електричеството, телефонните връзки и интернет.

В крайбрежния туристически град Малакута 4000 души бяха хванати в капан на плажа, но останаха невредими под защитата на пожарникарски камиони. Възможно е обаче този град да остане отцепен в продължение на седмици. Там започна пускане на хранителни продукти по въздух, а днес пристигна и кораб с храна за две седмици.

Хеликоптери пуснаха вода и храна, а армията беше повикана да използва плитко газещи десантни лодки, за да извозят блокираните. "Живеем в колата на плажа. Ветровете се засилиха и накъдето и да погледнеш - само огън и дим", разказва Джейди Куин, жител на град Бейтманс Бей.

Десетки пътища са затворени заради близостта на пламъците или невъзможната за шофиране ниска видимост от дима. Това доведе до липса на храна и вода.

Пред центрове за помощ се извиха огромни опашки от хора, търсещи стоки от първа необходимост. Стотици вече живеят във временни убежища. Тепърва ще се мисли как да им се помогне.

Мобилизирани са всички на щат, както и хиляди доброволци. Вече няколко огнеборци загинаха, а един екип качи в интернет запис как бягат от пожарите. Огънят е обградил пожарната им кола от всички страни и те панически карат през подпалената гора, за да се спасят.

mediapool.bg