Кламер БГ - Новини: Нова руска провокация за 24 май вместо поздрав

Нова руска провокация за 24 май вместо поздрав

България

|
Съб, 23 Май 2020г. 18:19ч.
Нова руска провокация за 24 май вместо поздрав

Изложба в Руския културно-информационен център в София представя славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия, съобщи агенция "Фокус".

Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици.

Преди три години руският президент Владимир Путин скандализира българската общественост, като навръх 24 май заяви пред македонския президент, че "24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя".

"Изложбата в Руския културно-информационен център е поредната политическа провокация", коментира пред "Фокус" историкът и ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Милко Палангурски.

По думите му българската държава и политиците трябва да кажат истината на "наглата руска политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура. "Това не е случайно. Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи на пръв поглед елементи", коментира Палангурски.

"Кирилицата – българската азбука, е една от официалните на ЕС благодарение на нас. Това Руският културно-информационен център не може да ни го отнеме. За да има приятелство между България и Русия подобно поведение трябва да бъде изоставено от руска страна", коментира пред "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов.

По думите му в руската наука има две понятия от 19 век – Първо и Второ южнославянско влияние, като и двете са български.

"В момента, когато се правят подобни внушения, хайде антибългарски е силно казано, но във всеки случай те са силни, няма как да го търпим", завърши историкът.

mediapool.bg