Кламер БГ - Новини: Нова престъпна схема за пране на пари чрез финансови "мулета"

Нова престъпна схема за пране на пари чрез финансови "мулета"

България

|
Вт, 04 Дек 2018г. 16:25ч.
Нова престъпна схема за пране на пари чрез финансови "мулета"

Нова престъпна схема за изпиране на пари действа по света. Тези, които доброволно участват в нея, са наречени финансови "мулета". Това е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна.

Това съобщиха от Асоциацията на българските банки (АББ), които за трета поредна година заедно с българските правоохранителни органи участват в Европейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите "мулета" (European Money Mule Action - EMMA).

Според статистика на Европол в 95% от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Отделно всеки един от нас може да стане жертва на кибер престъпление за пране на пари, като без негово знание се използва банковата му сметка. По тази причина трябва да бъдем много внимателни, ако получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за банковата ни сметка, предупреждават от АББ.

В Европа

По информация от Европол, са установени 1504 финансови "мулета" в 29-ет европейски страни и 26 376 неправомерни транзакции на обща стойност около 72.4 милиона евро.

Установени са повече от 24 500 жертви на такива престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на "финансови мулета" и са предотвратени щети в размер на 36.1 милиона евро.

Задържани са 168 лица, проведени са 2409 разпита и са започнати 837 разследвания.

Оперативните дейности срещу финансовите "мулета" са проведени на територията на 29 държави - Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ.

В България

От страна на българските правоохранителни органи, по данни на ГДБОП, са установени 112 финансови "мулета" и 52 жертви на престъпната дейност.

Банковият сектор подкрепя усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики.

АББ смята, че сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с финансовите "мулета", защото престъпниците често действат трансгранично.

По тази причина Асоциацията на банките в България си партнира с българските и европейските правоохранителни органи в провеждането на информационни кампании относно рисковете и заплахите свързани с финансови мулета.

Кампаниите целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират "мулетата" с обещания за лесни печалби.

Как се става финансово "муле" ?

Финансовите "мулета" се набират по два основни начина. Единият е чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари. Другият е чрез публикуване на фалшиви обяви за работа в интернет, които на пръв поглед изглеждат законни. Например "парични преводи", посочват от отдел "Кибер престъпления" в ГДБОП.

С развитето на технологиите все по-използвани са социалните мрежи, като "Фейсбук" или пък чрез съобщения по напр .: Whatsapp, Viber.

Така хората, които търсят допълнителна работа, безработни, студенти, туристи най-често стават финансови "мулета". Те са предимно мъже на възраст между 18 и -45 години, сочат данните на ГДБОП.

За какво да внимаваме ?

От ГДБОП дават информация как да разберем, ако се опитват да ни привлекат за финансово "муле".

Ако комуникацията между нас и лицето, което отправя предложението протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.

Трябва да сме внимателни и към обяви и реклами, от името на чужда компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси.

Трябва да сме подозрителни и ако работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки, а конкретните задължения за работно място не са описани.

Ако предложената работна позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит също трябва да се подхожда с внимание.

Със сигурност предложението за работа е съмнително, ако основното правило за започване е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?

От ГДБОП съветват да сме много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните медии с лица, обещаващи печалба на лесни пари.

Препоръчват и да се направи проверка на компанията, която отправя предложение за работа, че е реално съществуваща.

И най-важното никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на чужди лица.

Ако получилите имейли от този тип не отговаряйте и не кликвайте върху линковете в съобщенията.

Ако се съмнявате, че сте станали финансово "муле", веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията, съветват от ГДБОП.

mediapool.bg