Кламер БГ - Новини: Нова порция милиони на кметове, попове и ходжи

Нова порция милиони на кметове, попове и ходжи

България

|
Ср, 17 Фев 2021г. 14:07ч.
Нова порция милиони на кметове, попове и ходжи

Правителството продължава да раздава пари на местната власт, църквата и мюфтийството по-малко от два месеца преди парламентарните избори. На заседанието в сряда кабинетът отпусна 30 млн. лв. за спешни ремонти в общините, а също и няколко милиона лева за ремонт, реставрация и изграждане на православни храмове и джамии.

За да изразят своята благодарност за щедростта на премиера, в Министерски съвет специално бяха поканени духовни лица от православното и мюсюлманското вероизповедание.

"Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ", заяви министър-председателят по повод отпускането на 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил.

"Когато попът и ходжата си пият кафето заедно, България винаги е била добре", обобщи философията си премиерът. Той даде пример, че предишните правителства много малко са се грижили за църквите и джамиите, като например джамията "Ибрахим паша" в Разград била толкова занемарена, че на покрива й пораснала гора.

Най-много допълнителни средства (30 млн. лв.) бяха отпуснати на общините, които са успели на убедят министрите, че парите им трябват спешно.

20 милиона лева са средствата за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия за общините Сандански, Симитли, Варна, Дългопол, Трън, Левски, Гулянци, Иваново, Девин, Златоград и Неделино, а 10 милиона лева са одобрени по бюджетите на общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан.

"Уверен съм, че парите ще се използват ефективно за подобряване качеството на живота на хората в тези общини и на услугите, които се предоставят за тях", коментира финансовият министър Кирил Ананиев.

За реконструкция на Спортна зала "Септември" в гр. Свищов правителството предостави 1.6 млн. лв. Кметът на общината Генчо Генчев уточни, че залата не функционира от две години и заяви, че с парите тя отново ще бъде в полза на гражданите.

По бюджета на Брезник бяха отпуснати 246 000 лв. за купуване на ново оборудване и обзавеждане на читалище "Просвещение-1870". Кметът Васил Узунов отбеляза, че средствата ще се използват за вътрешен ремонт, така че сградата да може отново да се ползва за важни мероприятия.

За проектиране и изграждане на улица, пътна връзка към индустриална зона "Перник", Министерският съвет предоставя 2.3 млн. лв. на общината. Кметът на Перник Станислав Владимиров определи помощта на правителството като навременна и уточни, че със средствата ще се изгради довеждаща инфраструктура към индустриалната зона. "Това ще помогне за привличането на инвестиции в общината", допълни Владимиров.

Правителството отпусна и 2.1 млн. лв. за реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа в община Радомир. Кметът Пламен Алексиев заяви, че по този начин ще бъде предоставена възможност за първи път да се направи реконструкция и ремонт на ВиК мрежата.

Кметът на Опан Генчо Колев благодари за отпуснатите 600 000 лева, като изтъкна, че парите ще се използват за подобряване на пътищата в общината.

За реконструкция на довеждащия за град Трън водопровод бяха гласувани 2.2 млн. лв. Освен това за аварийно възстановяване и реконструкция на моста при квартал "Мурговица" и за изграждане на подпорни стени на р. Ерма бяха одобрени 1 790 137 лв. по бюджета на общината. Кметът Цветислава Цветкова изтъкна, че помощта е от изключително значение, тъй като през януари подпорните стени на реката са били напълно разрушени.

Сандански ще получи 910 902 лева за подпорни стени на улици в регулацията на с. Левуново. Кметът Атанас Стоянов поясни, че със средствата ще се облагороди централната част на селото, от където минава дерето.

За почистване на централно градско дере и реконструкция на десния бряг по ул. "Васил Левски" и за реконструкция на подпорна стена на ул. "Христо Смирненски" в община Симитли бяха одобрени 1 730 183 лева. Кметът Апостол Апостолов подчерта, че с поредната финансова помощ правителството доказва, че подпомага всички общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете.

По бюджета на Варна се предоставиха 5 775 000 лева. Средствата ще се използват за изграждане на Буна "Минерален басейн-крило Юг Малък плаж в акваторията на Черно море при курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена". Зам.-кметът Пейчо Пейчев заяви, че проектът е свързан с брегоукрепването на един от най-старите курорти. "Разширяваме и морските плажове, което е изключително важно за Варна като морски град", допълни той.

540 972 лв. бяха отпуснати по бюджета на община Дългопол за ревизия и възстановителни работи на западното и централното дере и за ремонт на отводнителния канал на жп прелез. Кметът Георги Георгиев подчерта, че средствата ще подпомогнат възстановяването на дейности след наводненията в района.

Община Иваново получи 307 200 лв. за укрепване на дере с прилежащи стръмни склонове в обхвата на с. Пиргово.

За Златоград бяха отделени 84 216 лв., които ще се използват за аварийно възстановяване на подпорна стена в с. Долен.

За възстановяване на здравен дом в с. Малчика в община Левски Министерският съвет отпусна 189 391 лв. За ремонт на част от ул. "Гоце Делчев" в с. Шияково и прилежащите към нея подпорни стени се предоставят 563 447 лв. по бюджета на община Гулянци. 122 433 лв. правителството отпуска на Девин, които ще се използват за изграждане на подпорна стена за възстановяване на улица в с. Осиково. По бюджета на община Неделино се предоставят 43 547 лв. за подпорна стена и възстановяване на настилка на път.

Правителството отпусна и 1 милион лева за оборудване и обзавеждане на сградата в Благоевград, в която се помещават Камерна опера и Читалище "Вапцаров-1866".

mediapool.bg