Кламер БГ - Новини: Нова мода: Копачи на криптовалути крадат ток от трафопостове

Нова мода: Копачи на криптовалути крадат ток от трафопостове

България

|
Четв, 18 Юли 2019г. 14:05ч.
Нова мода: Копачи на криптовалути крадат ток от трафопостове

Нов вид кражби на електроенергия – от мобилни копачи на криптовалути, незаконно свързващи се директно към трафопостове, е разкрило електроразпределителното дружество на ЕВН, обяви Гочо Чемширов, зам.-председател на "Електроразпределение Юг", което е част от групата на ЕВН, пред журналисти в четвъртък. "Модата" очевидно идва от Западна Европа, австрийската компания ЕВН се е сблъсквала с такива случаи в родината си, а разговори с останалите български електроразпределителни дружества установили, че подобни инциденти са констатирани и от ЧЕЗ, обясни Чемширов.

От началото на юни ЕВН е констатирала три такива случаи в района на град Стамболийски.

Първият бил случайно установен. Жители на малкото село Йоаким Груево се оплакали, че нямат ток и дошлите на място късно вечерта техници установили авария в един от трафопостовете. Забелязали различни разединители и ги изолирали. Н аследващия ден по светло вече бил открит кабел, който бил положен в изкоп извън трафопоста и водел до близките изоставени постройки на бившото ТКЗС. В помещението обаче не било открито нищо и според Чемширов копачите на криптовалута се се изнесли от там още през нощта, когато останали без ток и се усетили, че може да бъдат разкрити.

Вторият път, при обход на мрежата в село Марково, техници чули силен шум от фургон в близост до трафопост. Те установили, че е незаконно присъединен към обекта на ЕВН и извикали полиция, тъй като фургонът бил оборудван със СОТ. Полицаите написали протокол, но не иззели фургона, а на следващия ден вече него го нямало. Установено било, че возилото е било разположено върху частен имот и твърденията били, че той се ползвал под наем и така се плащала сметката за ток, но от ЕВН заявяват, че въпросният терен въобще няма електрозахранване, а фургонът е ползвал ток директно от трафопоста.

"Чакаме полицията да установи собственика на имота, за да му предявим сметка за ток, изчислена по правилата на енергийният регулатор за потребление за шест месеца назад", каза Чемширов.

Третият установен засега случай и в село Скобелево, където също се чува висок шум от нелегално вързан към трафопост фургон. Този път обаче полицията го е иззела, но от ЕВН не знаят как върви разследването, дали вътре са установени машини за копаене на криптовалута, но предполагат, че е така, защото такъв необичаен шум се произвежда от вентилаторите за охлаждане на машините за създаване на виртуалната валута.

От ЕВН не знаят колко време са продължили кражбите на ток в тези случаи, но оценките на загубите на компанията според технологичните загуби са 200 лв. дневно.

Очевидно предприемчивите копачи на криптовалута правят пробиви в трафопостовете, за да печелят повече при продажбата й, тъй като разходите за електроенергия са съществена част от стойността на тази вид пари, смятат от ЕВН. Нелегалното свързване към обектите на компанията е било изключително професионално извършено.

"Става въпрос за незаконно извършвана дейност. Краде се не само електроенергия за сметка на електроразпределителното дружество, а най вероятно лицата, които се занимават с

тази дейност, не плащат и дължимите данъци на държавата. Ето защо, апелираме към всички компетентни държавни институции да изострят вниманието си и да увеличат контрола над този вид дейност. Ние от своя страна сме готови да съдействаме с цялата налична информация, с която разполагаме“, коментира Гочо Чемширов

За предотвратяване на други такива случаи, служителите на компанията са инструктирани какви знаци да търсят. Предстои информационна кампания и сред кметовете и кметските наместници в малките села как са сигнализират като открият подобни присъединявания, каза Калина Трифонова, вицепрезидент на "ЕВН България".

Компанията продължава да следи да други такива кражби и ще анализира дали е необходимо да инвестира средства в защита от подобни кражби. Става въпрос за монтиране на измерватели, които да следят за отклонения в потреблението при изводите на трафопостовете, обясни Гочо Чемширов. Подобна инвестиция ще струва около 1-2 млн. лв., ако се обхване цялата мрежа и трябва да се прецени дали е разумна спрямо загубите от този вид кражби.

mediapool.bg