Кламер БГ - Новини: Нова кибератака - срещу сайта на правителството

Нова кибератака - срещу сайта на правителството

България

|
Нед, 13 Ноем 2022г. 19:20ч.
Нова кибератака - срещу сайта на правителството

Нова кибератака - срещу сайта на правителството

Страницата на Министерския съвет в интернет "www.government.bg" бе временно недостъпна в неделя следобед в резултат на кибератака, съобщи пресцентърът на кабинета.

Предприети са необходимите действия за неутрализиране на атаката и възстановяване на достъпа до сайта в най-кратки срокове, казаха още оттам. Достъпът до сайта бе блокиран между 14 и 16:30 ч.

Преди по-малко от месец на кибератака бе подложен и сайтът на президента. В събота, 15 октомври, в продължение на няколко часа той не можеше да бъде отворен. Малко по-късно същото се случи и със сайтовете на ред български министерства. Според президентската администрация и Министерството на електронното управление тогава сривът се е дължал на една-единствена целенасочена кибератака. Проблемът обаче бил отстранен още в същия ден.

Предполагаемите извършители на кибератаката през октомври бързо станаха ясни. Руската хакерска група "KILLNET" сама го обяви в своя канал в "Телеграм" с лично съобщение до главния прокурор Иван Гешев.

"KILLNET" е сравнително нова и много агресивна хакерска група от Русия, свързана с ФСБ" (Федерална служба за безопасност), обясни неотдавна пред Дойче веле Руслан Трад, експерт по сигурността в Атлантическия съвет.

Групата е била сформира след началото на руската агресия срещу Украйна, започнала на 24 февруари. Тя е обявила война на правителства, подкрепящи Украйна. "Техният специалитет са така наречените DoS и DDoS атаки", каза Трад. "DoS - Denial of Service" и "DDoS - Distributed Denial of Service" са кибератаки, при които хакерите заливат системи и уебсайтове с огромно количество заявки, докато ги сринат. При DDoS-атаките освен това едновременно се използват чужди устройства и сървъри, за да се увеличи силата на нападението. Точно такава технически сложна DDoS-атака извърши "KILLNET" срещу българското правителство в събота. "Подобни атаки вече бяха извършени от "KILLNET" тази година в САЩ, Норвегия, Литва и много други страни", припомни Трад.

По-рано обект на кибератака станаха "Български пощи", което затрудни изплащането на пенсиите.

mediapool.bg