Кламер БГ - Новини: Арестувани са двама, превозвали бежанците от инцидента с жертва край Чирпан

Арестувани са двама, превозвали бежанците от инцидента с жертва край Чирпан

България

|
Нед, 26 Фев 2023г. 17:49ч.
Арестувани са двама, превозвали бежанците от инцидента с жертва край Чирпан

Сн. БГНЕС

Задържани са двама мъже за превоза на 46-те бежанци, чийто микробус катастрофира в неделя рано сутринта на магистрала „Тракия край Чирпан и при инцидента загина мъж, а 30 души бяха настанени с различни наранявания в старозагорска болница. Това съобщиха от Районната прокуратура в Стара Загора.

Арестувани за 72 часа са 25-годишният С.К. и 27-годишният Д.К. Двамата вече са осъждани за кражби. Те са разказали, че са били наети от трето лице, за да превозят нелегалните мигранти. Обещана им била голяма сума пари. Преди 3-4 дни около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта на 25 срещу 26 февруари тръгнали към София.

Стари познайници

По-рано бе съобщено и че е арестуван предполагаемият организатор на канала за нелегални мигранти. Евентуалният лидер на схемата е задържан край Велинград, предаде Нова телевизия.

Собственикът на катастрофиралия бус вече е бил установяван на 4 януари, като притежател на моторно превозно средство, превозващо мигранти. В същото време той се водел като социално слаб, посочва телевизията.

Инцидентът с натъпкани близо 50 афганистанци, сред които и деца, в товарен бус на площ от 6 кв. м, стана около 5 часа сутринта в неделя.

Това е вторият случай с жертва на трафика на бежанци у нас, след като преди седмица бяха открити загинали от задушаване 18 нелегални мигранти, превозвани в специален тайник на камион.

След поредната смърт при каналджийството главният прокурор Иван Гешев обяви, че е поискал цялата информация, с която разполагат МВР, ДАНС, Служба военно разузнаване и Държавна агенция разузнаване за трафика на мигранти в страната. Той използва случая, за да нападне за пореден път бившите управляващи от "Продължаваме промяната" за закриването на специализираната прокуратура, което според него обслужило интересите на организираната престъпност. Атакува за пореден път и бившия вътрешен министър ато кабинета на Кирил Петков Бойко Рашков.

По първоначална информация микробусът, превозващ 46 нелегални мигранти, е спукал задна лява гума, след което водачът е изгубил управление и возилото се е ударило няколко пъти в мантинелата.

Микробусът е бил товарен и хората са били натъпкани в него, заяви окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Вследствие на инцидента е загинал един мъж. Той е починал при транспортирането му в болница.

30 ранени са откарани в болница в Стара Загора. Към този момент няма пациенти с опасност за живота, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред журналисти в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, където са били транспортирани пострадалите.

В по-тежко състояние е дете на 11 години, то е с комоцио, без загуба на съзнание. Направен му е скенер, няма тежки увреждания и състоянието му не е животозастрашаващо. Има пациент с фрактура на бедрото, който предстои да бъде опериран и един опериран с травма на ръката. Двама души са с пневмоторакс, един от които е дрениран. Има и други с гръдни травми, както и пациент със счупен втори шиен прешлен, при който не се налага оперативна интервенция, поясни здравният министър.

Издирва се шофьорът пакистанец

Шофьорът на буса е избягал Според показанията на мигрантите той е бил пакистански гражданин. Започвало е издирването му.

На мястото на катастрофата има засилено полицейско присъствие. Изпратени са били пет линейки.

Преди катастрофата е бил задържан друг бус с около 50 нелегални имигранти. Не се смята, че той има отношение към инцидента, но е възможно да имат връзка.

Движението на автомобили в участъка на катастрофата се извършва под контрола на пътна полиция.

Органите на реда изясняват какво точно се е случило.

По първоначална информация превежданите бежанци са афганистанци. Такива бяха и загиналите от задушаване 18 нелегални мигранти, По този случай бяха задържани седем души. Оказа се, че част от тях са стари познайници на полицията и каналджии, с окито са били сключвани споразуменията, но те са продължили с дейността си. Това провокира министъра на правосъдията Крум Зарков да обяви, че ще се отвори Наказателния кодекс за утежняване на наказанията за този вид престъпления.

Гешев в действие

Часове след инцидента в неделя главният прокурор Иван Гешев използва коментира пред БГНЕС, че се е случило това, за което той предупреждава от повече от година.

"След закриването на специализираната прокуратура само за девет месеца има петдесет процента спад на делата за организирана престъпност. Някои политици, без да ги интересуват интересите на народа с този закон фактически обслужиха организираната престъпност. Тези, които нарекоха това "съдебна реформа“, сега мълчат", нападна Гешев предишните управляващи.

Според него това е довело до "бум на престъпността, който усилията на прокуратурата, а напоследък и на МВР не могат да компенсират".

"В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление", каза главният прокурор Иван Гешев.

"Конкретно днес съм изискал от МВР, ДАНС, Служба военно разузнаване и Държавна агенция разузнаване цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти. Ясно е, че без да се разкрият тези престъпни мрежи от службите за сигурност и да уведомят прокуратурата няма как да повдигнем обвинения и да предадем на съд членовете на престъпните групи. Разкриването им не е правомощие на прокуратурата, а именно на службите за сигурност", заяви главният прокурор.

"Виждам стремежа на ръководството на МВР да възстанови взаимодействието между институциите и оперативните си възможности, унищожени от бивш министър. В тяснопартиен и може би личен интерес. Аз и колегите ми, в рамките на правомощията си след като ни бъде предоставена съответната информация, ще направим всичко възможно да защитим хората. Ще работим като досега с всички, които ги интересуват интересите на народа. Защото мой враг е само престъпността", декларира за пореден път главният прокурор Иван Гешев.

mediapool.bg