Кламер БГ - Новини: Нова драма: ГЕРБ мислят, че е шега Петков и Василев да са във властта (обновена)

Нова драма: ГЕРБ мислят, че е шега Петков и Василев да са във властта (обновена)

България

|
Пет, 28 Апр 2023г. 19:23ч.
Нова драма: ГЕРБ мислят, че е шега Петков и Василев да са във властта (обновена)

Снимка: БГНЕС

Преговорите около евентуално съставяне на правителство с подкрепата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) затънаха в нова драма. Поводът този път са имена от неофициален списък за кабинет на втората политическа сила.

Те се появиха в медийни публикации и доведоха до остра реакция от страна на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов заявиха, че въпросният списък им звучи като шега и няма как да подкрепят подобен състав. Самият Борисов до момента твърдеше съвсем друго - че всяка кандидатура е приемлива, стига двете формации договорят управленска програма. От ПП-ДБ пък подчертаха, че нямат утвърден списък и "до следващия вторник всякакви имена, които ще чуете, са само слухове".

Кои са спряганите имена?

Сред лансираните имена са тези на бившия министър-председател Кирил Петков и на Асен Василев, който в миналия мандат бе финансов министър. Петков е спряган за вицепремиер с ресор "Шенген" - МВР и служби за сигурност, а Василев – отново за финансов министър. Другата разчула се "номинация" е на лидера на ДСБ Атанас Атанасов за вътрешен министър.

Николай Денков, който води преговорите от страна на ПП-ДБ и за когото се твърди, че ще бъде издигнат за премиер, заяви в петък, че вижда Петков и Василев в изпълнителната власт. Въпреки това той каза, че в момента всяко име е в кръга на слуховете.

Задължително участие на политически лица

"Беше решено, че политически лица могат да участват. Експертен кабинет без политически лица ние не приемаме сериозно, защото някой трябва да носи политическата отговорност", каза Денков пред бТВ.

"Виждам въпроса в очите ви. Това са изцяло слухове и няма да ги коментирам. Имена коалиционно все още не сме обсъждали", каза Даниел Лорер от ПП-ДБ по-късно в парламента.

По-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков отказа да коментира информацията за собственото си участие в проектокабинета: "До следващия вторник всякакви имена, които ще чуете, са само слухове. Ние в момента сме в процес на взимане на политическите решения с всички органи в нашата коалиция. Този процес няма да свърши до следващия вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, с никакви имена и няма да се съобразяваме с чужди графици".

От думите му се разбира, че коалицията ПП-ДБ смята да обяви имена във вторник.

Дотогава ще пазят пълно мълчание, техни представители няма да имат медийни участия. През дните до вторник ръководствата на партиите от коалицията ще се събират, за да решат финално дали да има техни политически представители в проектоправителството или не.

От самото начало в "Демократична България" преобладава мнението, че е по-добре да се търси формула на екпертно правителство с ГЕРБ, без ярки политически лица, с ясна програма и ограничен мандат.

"Продължаваме промяната" смятат точно обратното.

В коалицията ПП-ДБ има и разногласия по въпpоса дали въобще да се представя кабинет преди връчването на първия мандата, както поискаха от ГЕРБ.

По неофициална информация част от имената се обсъждат от седмици и действително очакванията са Петков, Василев и Денков да са в списъка. Финалното решение ще бъде взето във вторник, когато ще се събере и парламентарната група на ПП-ДБ. Хипотетично обаче не е изключено имената да не бъдат обявени официално, ако все пак бъде възприета позицията, че не трябва да се обявява състав преди приключване на процедурата с първия мандат. Засега това изглежда по-малко вероятен развой.

По-подготвен от Борисов няма

В същото време в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запя старата си песен, че по-подготвен от него за премиер няма.

"Мисля, че и колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен трябва да се дръпнат назад, да се направи експертен кабинет и той да управлява четири години", коментира той.

Още по темата:

ПП-ДБ може да спази срока на ГЕРБ за проектокабинет, Борисов не изключи Кирил Петков за премиер

Едновременно с това Борисов заяви, че ако все пак Петков и Василев участват в правителството, ГЕРБ ще предложи "знакови фигури" като Томислав Дончев и Делян Добрев.

Все пак той обобщи, че появилият се списък най-вероятно е "вътрешно контролирано изпускане на имена" и не коментира слухове.

Само преди ден Борисов каза, че управленската програма била по-важна от състава на кабинета, а на въпрос дали няма да има значение дори ако Кирил Петков е премиер, Борисов каза: "Когато има програма и това няма значение".

Депутати неофициално коментират, че има две обяснения за обрата в позициите на Борисов. Според едни той действително смята да преговаря за свои кадри в кабинета. Според други именно номинациите на Петков и Василев ще са формалният аргумент на Борисов да не подкрепи правителството на ПП-ДБ и да премине към своя план "Б" - управление с БСП, ДПС и ИТН, което да бъде представено като експертно надпартийно правителство.

Звучи ми като шега

"По отношение на тези имена, които изтекоха в публичното пространство, те ми стоят като шега", коментира бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова пред Нова телевизия спряганите за бъдещи министри. Тя допълни, че не можело да има правителство, ако не се отчита тежестта на първата политическа сила.

В ГЕРБ не са получавали списък с имена от ПП-ДБ, каза още Петкова. Същото заяви и Борисов.

"Няма как министър-председател да е академик Денков, при условие, че вицепремиери ще са му неговите началници по партийна линия. Не виждам как Кирил Петков може да е вицепремиер и да отговаря за службите, за Еврозоната, при условие, че беше една от основните фигури, свързани с незаконния арест на нашия лидер и на колегите Горанов и Арнаудова. Не виждам как Асен Василев ще е министър на финансите, при условие, че той е една от фигурите, оставили публичните финанси в това състояние. Г-н Атанасов също звучи неприемливо за министър на вътрешните работи", каза още Петкова.

Борисов може и да е простил, но партията – не

Лидерът на ГЕРБ може и да е простил за ареста през миналата година, но партията не е, потвърди и депутатът Тома Биков пред бТВ.

Преди дни Борисов каза, че двамата с Петков са си простили за миналото.

От ГЕРБ обаче продължават да напомнят, лидерът им е бил арестуван незаконно по времето на кабинета "Петков".

mediapool.bg