Кламер БГ - Новини: Арестуван е основният свидетел срещу Живко Суджука от ГЕРБ

Арестуван е основният свидетел срещу Живко Суджука от ГЕРБ

България

|
Четв, 25 Юли 2019г. 18:53ч.
Арестуван е основният свидетел срещу Живко Суджука от ГЕРБ

При акция на прокуратурата и ДАНС в четвъртък е арестуван бизнесменът Антон Проданов, който е основен свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, известен с прякора Суджука. По-рано през деня държавното обвинение анонсира, че тече мащабна акция срещу престъпна група, която е укривала ДДС.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е единствен кандидат за бъдещ главен прокурор.

Акцията срещу укриването на ДДС се провеждаше в три града – София, Добрич и Варна. Претърсени бяха офиси на фирми, жилища и автомобили.

"Арестуваните четирима души не са само от Добрич. Единият от тях има крупен бизнес в столицата", каза Иван Гешев и допълни, че предполагаемата щета за държавния бюджет е в размер на около 300 000 лв.

"Възможно е нейният размер впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи", каза заместник-главният прокурор.

Засега не се знае ролята на Антон Проданов по делото. Иван Гешев посочи, че човекът, който ръководи групата, "в някаква степен е емблематичен за Добрич". Той е осъждан неведнъж за данъчни престъпления. На журналистически въпрос дали става дума за Антон Проданов, Иван Гешев каза: "Така поставен въпросът, за него става въпрос".

Иван Гешев обясни, че в Добрич се случват различни неща, с които се решават междуличностни проблеми. Според него държавните органи и прокуратурата наблюдават "в някаква степен безучастно" процесите в североизточния град.

В края на януари делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов бе внесено в спецсъда. Според разследващите Мартинов е изнудвал Антон Проданов още през 2012 г., като на четири пъти му е искал по 1 тон суджук, обяснявайки, че иначе ще го вкара в ареста. Заявил му, че деликатесът е за премиера Бойко Борисов.

"Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил", заявил бившият депутат през януари 2013 г.

Скандалът "Суджукгейт" започна през лятото на 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу народния представител е започнало разследване. Още тогава обаче бе заявено, че "нито един суджук не е достигнал" до министър-председателя. "Аз суджук не ям, имам високо кръвно. Близките ми го знаят това", заяви дни по-късно самият Борисов.

Мартинов е нанесъл на Проданов "значителни имуществени вреди", твърдят от прокуратурата. Според изготвената по време на разследването експертиза 4-те тона суджук, както и дадени 30 кг. филе "Елена" и още толкова телешка пастърма са на обща стойност 36 168,20 лв.

"Мартинов осъществил изнудване с цел материална облага, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация до една втора от имуществото", твърдят от държавното обвинение.

Още през юли 2017 г. свидетелят Кирил Костов се оплака, че след като подал сигнал, срещу него започнали данъчни проверки и заплахи. Прокуратурата твърди, че самият Мартинов се опитвал да натиска полицаи и прокурори, докато бил депутат. В момента бившият депутат е на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция.

mediapool.bg