Кламер БГ - Новини: Нов случай на чума по свинете засегна най-малко 17 000 животни

Нов случай на чума по свинете засегна най-малко 17 000 животни

България

|
Съб, 20 Юли 2019г. 16:43ч.
Нов случай на чума по свинете засегна най-малко 17 000 животни

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на африканска чума по свинете в свинекомплекс, намиращ се в село Николово, община Русе, област Русе, съобщи пресцентърът на агенцията. Пробите са положителни за вируса, обяви лабораторията към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния. Фермата е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала акт за забрана за движение на свине към и от обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са зазбранени и подлежат на унищожаване.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона, забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. В нея се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип "лично стопанство".

БАБХ ще проверява и за нерегламентирани придвижвания или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и собствениците на животните ще бъдат съставени актове за административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

mediapool.bg