Кламер БГ - Новини: Втори протест срещу хартиената бюлетина (видео)

Втори протест срещу хартиената бюлетина (видео)

България

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 20:52ч.
Втори протест срещу хартиената бюлетина (видео)

Снимка: БГНЕС

Протестът "Не на хартиената коалиция! За честни избори!", организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки", събра много граждани пред Народното събрание във вторник вечерта. Това е вторият подобен протест, след като Народното събрание отвори Изборния кодекс, за да върне хартиената бюлетина.

В демонстрацията се включиха и представители на "Продължаваме промяната", сред които и бившият премиер Кирил Петков, който заяви, че той и колегите му няма да отстъпят от позицията си за запазване на изцяло машинния вот в секции с над 300 избиратели, предаде БНР.

"В четвъртък сме готови колкото време трябва в зала да не даваме зелена светлина на хартиената бюлетина. И това, което виждаме, е, че не сме сами. Хората на площада също заявяват, нищо, че е студено, нищо, че е тъмно, заявяваме ясно и отвътре на тази сграда, и отвън, че рано или късно България ще бъде една нормална европейска държава", заяви Кирил Петков.

От трибуната на протеста пред Народното събрание Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" призова, ако хартиените бюлетини бъдат върнати, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се явят заедно на следващите избори.

Снимки: БГНЕС

Ако в четвъртък депутатите приемат подкрепяните от ГЕРБ, БСП и ДПС промени в Изборния кодекс, демонстриращите ще поискат от президента Румен Радев да им наложи вето.

"Тук съм, за да заявя позиция, че справедливият и честен изборен процесът е абсолютният приоритет на гражданското общество и трябва да е приоритет и на хората в тази сграда – парламентът. Тъжното е, че очевидно не е. всички действия, които се случват в последните седмици, са в противовес и всъщност целят постигане на точно обратното – манипулиране и постигане на един изкривен резултат, това, което беше до преди няколко години", заяви един от протестиращите - Георги, цитиран от БГНЕС.

И други граждани, излезли на жълтите павета да изразят позиция, се изказаха против въвеждането на хартиената бюлетина и се обявиха за честен изборен процес.

След края на протеста движението пред сградата на парламента бе възстановено.

mediapool.bg