Кламер БГ - Новини: Нито едно корупционно дело, нито един въпрос от медиите: образцов отчет на Прокуратурата и МВР

Нито едно корупционно дело, нито един въпрос от медиите: образцов отчет на Прокуратурата и МВР

България

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:02ч.
Нито едно корупционно дело, нито един въпрос от медиите: образцов отчет на Прокуратурата и МВР

Прокуратурата и МВР се събраха на работно съвещание, за да отчетат успехите си през миналата година и да наградят служители. После говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов застанаха пред медиите, за да разкажат за работата си през 2020 г. В доклада им не бе споменато нито едно корупционно дело. И Иванов, и Милева не отговориха на журналистически въпроси. Но увериха, че има трайна тенеденция за намаляване на престъпността.

Загрижени за свободата на словото

Действията на прокуратурата през миналата година показват силна ангажираност към защитата на свободата на словото в България, издекламира Милева. Тя посочи два случая на нападение срещу журналисти – главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов, който бе жестоко пребит и журналистиката от "Свободна Европа" Полина Паунова, чийто телефон бе издърпан и изхвърлен от млад мъж по време на партийна сбирка на ГЕРБ.

Срещу заподозрените за нападението срещу Ангелов в момента тече дело в спецсъда . По случая с Паунова 20-годишният Денислав Станоев се призна за виновен и получи 2 години пробация.

Приоритет са ни телефонните измами

През миналата година е постигнато сериозно намаление на телефонните измами, отчете още Милева. По данни на мобилните оператори през 2020 г. е имало 29 хил. обаждания с цел измама. Година по-рано те са били 222 хиляди.

За да бъде по-ясно разбрана, Милева поясни, че през 2019 г. в Търговище са регистрирани 27 измами, а година по-късно – 1. А в Ловеч – нула. Единственият път за телефонните измамници е да прекратят дейността си или да я изнесат в чужбина, каза говорителят. Но и там щели да бъдат преследвани, закани се тя.

Милева отчете още, че прокуратурата била много активна и по линия на опазване на околната среда. Като пример посочи, че след жалба било обявено за нищожно разрешението за строителство на т.нар. подпорна стена на Алепу. Освен това били почистени 370 сметища, а над 1000 тона стари пестициди – изнесени за унищожаване във Франция.

Почти всички убийства са разкрити

През изминалата година у нас са регистрирани 66 убийства, каза главният секретар на МВР. Само едно е останало неразкрито. Друга положителна тенденция е намаляването на регистрирани кражби и грабежи и увеличаването на процента на разкриваемост на тези престъпления.

Намалели са и тежките катастрофи. Загиналите по пътищата са с 165 по-малко спрямо 2019 г. Полицията обаче продължава да регистрира много случаи на шофиране след употреба на алкохол.

mediapool.bg